08 feb. 2017 | 17:14

Un eveniment solar de mari proporții a avut loc acum 7000 de ani

ACTUALITATE
Un eveniment solar de mari proporții a avut loc acum 7000 de ani

Aproximativ 7.000 de ani în urmă, Pământul a fost supus, pentru o perioadă scurtă de timp,  unui aflux de raze cosmice intense.

O nouă analiză, efectuată asupra unor copaci bătrâni din California, ne oferă evidențe cu privire la activitatea solară anormală, din anul 5480 î.Hr., cu cantități uriașe de carbon-14 (denumit și C sau radiocarbon), care poate fi descoperit în inelele din trunchiul copacilor.

Cauza evenimentului rămâne un mister, dar cercetătorii susțin că acesta ar fi putut rezulta în urma unei schimbări în activitatea magnetică a Soarelui. Deși aceste informații expun o fațetă necunoscută a vieții Soarelui, este foarte bine cunoscut faptul că acesta trece, odată la o anumită perioadă de timp, prin momente în care furtunile solare depășesc frecvența obișnuită.

Echipa internațională de oameni de știință, de la Universitatea Nagoya, au măsurat nivelurile de carbon-14 care pot fi regăsite într-o specie de pin, denumită ”bristlecone pine”, din California. Acești copaci pot trăi timp de mii de ani, iar efectele evenimentelor solare care au afectat în mod direct Pământul, de-a lungul istoriei timpului, sunt înregistrate în trunchiurile acestora.

Aflați ce s-a întâmplat cu Soarele acum 7000 de ani + VIDEO