19 apr. 2017 | 14:48

Un asteroid uriaș trece astăzi pe lângă Pământ

ACTUALITATE
Un asteroid uriaș trece astăzi pe lângă Pământ

Un asteroid care ne aduce sfârșitul lumii nu mai este o noutate, iar acum este rândul lui 2014 JO25, care urmează să treacă aproape de planeta noastră.

Data de 19 aprilie coincide cu un presupus ”sfârșit” al lumii, care ar urma să fie adus de asteroidul 2014 JO25, care va trece la ora 15:24, ora României, pe lângă Pământ, scrie astronomynow.com. Acest ”lângă” este un termen destul de relativ, pentru că vorbim de o distanță uriașă. Asteroidul se apropie acum la aproximativ 1.760.000 de kilometri de planetă, o distanță de aproximativ 4,6 ori mai mare decât distanța dintre Terra și Lună. Asteroidul are diametrul de aproximativ 650 de metri.

asteroid

Acest asteroid face o trecere apropiată, în termeni relativi, față de planetă, 2014 JO25 venind la aproximativ 13 ani după asteroidul 4179 Toutatis, care a trecut pe lângă Terra la o distanță de patru ori mai mare decât distanța Pământ-Lună. De asemenea, această trecere nu este ultima pe care putem miza că ”va aduce” sfârșitul lumii, cel puțin în presa de calitate îndoielnică. În 2027, asteroidul 1999 AN10 se va apropia la o distanță echivalentă cu cea dintre planeta noastră și satelitul natural al acesteia.

Așa cum am scris și în urmă cu o săptămână, apropierea acestui asteroid de planeta noastră a fost propovăduită ca un nou sfârșit al lumii, acesta fiind programat pentru astăzi, 19 aprilie. Din fericire pentru noi și din păcate pentru cei care se ocupă cu astfel de previziuni, vom rămâne aici și în continuare.

Ca întotdeauna, de la NASA a pornit un veritabil telefon fără fir care denaturează informațiile oferite de astronomi, astfel că avem de-a face cu riscuri de sfârșit al lumii.