24 iul. 2017 | 11:47

Ți-ai putea alimenta mașina electrică chiar de la stâlpii de iluminat

ACTUALITATE
Ți-ai putea alimenta mașina electrică chiar de la stâlpii de iluminat

Stâlpii de iluminat public ar putea fi soluția perfectă pentru cei care au o mașină electrică pe care vor să o alimenteze oriunde.

Un startup german, Ubitricity, are de gând să transforme stâlpii de iluminat de pe stradă în stații de încărcare ad-hoc pentru mașini electrice. Astfel, un stâlp clasic îți poate oferi un conector pentru mașină. Ideea deja prinde teren în Londra, unde startup-ul a transformat deja mai mulți stâlpi, iar aceștia sunt bineveniți, având în vedere încercările orașului de a spori numărul de încărcătoare publice.

”Este ceva ce nimeni altcineva nu poate face în prezent, deoarece avem cele mai mici încărcătoare de pe piață”, spune Knut Hechtfischer, cofondator al Ubitricity.

Mai toate componentele care ar fi, în mod normal, parte dintr-o mică stație de încărcare: conexiunea la internet, display-ul, senzorii și tehnologia de control a încărcării, fac parte din cablul creat de către companie. Șoferii cumpără un astfel de cablu și îl cară în mașină, urmând să se conecteze rapid la stâlpi, când au nevoie de energie, arată fastcompany.com.

Sistemul este creat pentru a fi instalat în doar o oră pe un stâlp și încarcă mașinile încet, compania neavând de gând să concureze cu încărcătoarele rapide disponibile deja pe piață. Dar, din moment ce mașinile sunt parcate, în cea mai mare parte a timpului, Ubitricity crede că încărcarea rapidă nu este o necesitate. Stâlpul le oferă o alternativă viabilă celor care nu au un garaj cu o astfel de priză, iar aceștia sunt majoritatea din Londra, dar și din multe alte orașe ale lumii.

Încărcătorul monitorizează folosirea și la final de lună, te înștiințează cât ai de plată. Ubitricity a transformat deja 82 de stâlpi de iluminat și are speranța că va strânge fonduri atât pentru a se extinde aici, cât și în SUA.