08 nov. 2017 | 15:34

Stephen Hawking: trebuie să pășim într-o nouă eră spațială

ȘTIINȚĂ
Stephen Hawking: trebuie să pășim într-o nouă eră spațială

Stephen Hawking își dorește o nouă eră spațială, în care să trecem dincolo de Lună și să colonizăm alte planete.

Pe la mijlocul secolului XX, a apărut prima eră spațială. Pe atunci, astronauții de la NASA voiau cu orice preț să trimită primul om pe Lună. Pe atunci au luat naștere foarte multe tehnologii pe care le folosim și astăzi. Astăzi, companiile private – precum SpaceX – intră în ring alături de programele aerospațiale ale guvernului și ne face să credem că următoarea eră spațială ar putea să nu fie atât de departe.

La Festivalul Starmus 2017, profesorul Stephen Hawking a spus: „Sunt convins că oamenii trebuie să părăsească Pământul.” Însă acest lucru intră la categoria „ușor de zis, greu de făcut”. Hawking a spus că ar trebui să prioritizăm un program de explorare a spațiului, pentru a putea găsi planete pe care le-a putea coloniza. În trecut, el a vorbit despre importanța găsirii unei noi planete pentru rasa umană, deoarece Pământul a fost deja distrus „dincolo de speranța de a reveni la normal”.

Profesorul a explicat și că planeta noastră devine încet-încet prea mică pentru noi și că suntem pe punctul de a ne autodistruge, în condițiile în care populația crește cu o viteză alarmantă. NASA, Space X și Blue Origins sunt de asemenea de acord cu spusele lui Hawking. Există însă și oameni de știință care nu cred în această viziune – chiar și așa, pericolul rămâne. Ideea lui Hawking ar presupune, simplificat, să găsim o cale alternativă de a trăi.

Dacă la prima eră spațială, scopul era să ajungem pe Lună și să demonstrăm că e posibil să călătorim în spațiu, acum țelul se schimbă. Avem priorități mult mai înalte și poate mai greu de atins. Poate că nu vom părăsi Pământul pentru a coloniza alte planete atât de curând pe cât speră Hawking. Dar asta nu înseamnă că alte obiective, precum a ajunge pe Marte și să explorăm mai profund spațiul, ar trebui date la o parte.