09 nov. 2017 | 10:42

Stephen Hawking: inteligența artificială ar putea fi cea mai periculoasă invenție a omenirii

ȘTIINȚĂ
Stephen Hawking: inteligența artificială ar putea fi cea mai periculoasă invenție a omenirii

Stephen Hawking lansează un nou avertisment cu privire la inteligența artificială și pericolele reprezentate de aceasta pentru civilizația umană.

Stephen Hawking este reticent în ceea ce privește inteligența artificială și a vorbit, în repetate rânduri, despre riscurile asociate acestei tehnologii. În cadrul unei conferințe din Portugalia, acesta a spus că ”supraviețuirea rasei umane depinde de controlul pe care îl avem asupra inteligenței artificiale”.

În teorie, calculatoarele ar putea simula inteligența umană și ar putea chiar să o depășească, conform lui Hawking. În opinia acestuia, succesul creației inteligenței artificiale ar putea fi cel mai important eveniment din istoria omenirii, însă acesta ar putea căpăta rapid o conotație negativă.

”AI-ul ar putea fi cel mai rău lucru întâmplat vreodată în istoria civilizației umane”, spune Hawking. ”Vine cu pericole, cum ar fi armele autonome sau noi moduri de a suprima popoare. Ar putea perturba drastic și economia globală”, mai spune fizicianul.

Temerile savantului cu privire la răzvrătirea inteligenței artificiale nu sunt neapărat nefondate. Mulți oameni au o părere sceptică față de inteligența artificială, Elon Musk fiind unul dintre aceștia. Și antreprenorul a avertizat, în repetate rânduri, că AI-ul ne-ar putea afecta. ”Inteligența artificială este unul din cazurile rare unde trebuie să fim proactivi și nu reactivi în ceea ce privește regulile; dacă suntem reactivi, va fi prea târziu”, afirma Musk, în cadrul unei întâlniri cu guvernatori ai SUA.

Cu toate acestea, Hawking rămâne totuși optimist cu privire la posibilitatea apariției acestor tehnologii. Acesta este mai degrabă îngrijorat de ce s-ar putea întâmpla dacă subestimăm potențialul apariției unor daune.