03 aug. 2017 | 12:33

Sony și IBM au creat un ”cartuș” de 330TB care îți încape în palmă

ACTUALITATE
Sony și IBM au creat un ”cartuș” de 330TB care îți încape în palmă

Companiile lucrează constant la dezvoltarea noilor soluții de stocare, iar cei de la Sony și IBM se pot lăuda cu un produs inedit.

Compania Sony a lansat un parteneriat cu IBM Research, din Zurich, pentru a crea un nou tip de bandă magnetică pentru stocare. Astfel, într-un cartuș pe care îl poți ține cu ușurință în palmă pot încăpea 330 terabytes de informație. În comparație, un astfel de mediu de stocare clasic putea oferi cel mult 15TB de spațiu de stocare.

Ca să vă faceți mai bine o idee despre cât de multă informație încape în acest cartuș, e suficient să vă gândiți că puteți stoca întreaga enciclopedie Wikipedia pe acest cartuș, însă nu doar o dată, ci de 3.379 de ori. E ușor de înțeles că un astfel de mediu de stocare nu este creat pentru utilizatorul de rând; astfel de cartușe vor fi oferite pentru servere și centre de date, atunci când vor fi puse în vânzare, arată thenextweb.com.

Noua bandă a ajuns la o densitate a înregistrărilor de 3,89GB pe centimetru pătrat. O astfel de valoare este de aproximativ 20 de ori mai mare decât ceea ce permitea tehnologia actuală. Pentru a atinge o asemenea densitate, echipa a descoperit o nouă metodă pentru a reduce distanța între banda magnetică și capul magnetic de citire. În plus, aceștia au creat și un nou lubrifiant care să ajute componentele să se miște ușor și care să contribuie la îmbunătățirea vitezelor de citire și de scriere.

Datele sunt stocate într-un mod punctiform pe mai multe straturi de nano-particule, iar cei de la IBM Research spun că această noutate va permite dublarea capacității de stocare a benzii magnetice o dată la doi ani, pentru următorii zece ani, cel puțin.