15 oct. 2017 | 11:00

Satelitul lui Saturn ar putea explica schimbările climatice de pe Pământ

ACTUALITATE
Satelitul lui Saturn ar putea explica schimbările climatice de pe Pământ

Titan, cel mai mare satelit al lui Saturn, are unele dintre cele mai puternice furtuni pe care cercetătorii le-au văzut până acum. Și asta e o veste bună pentru Pământ.

Titan este singurul satelit natural cunoscut care are o atmosferă densă și singurul corp, altul decât Pământul, pentru care există o dovadă clară că are o suprafață lichidă. Potrivit cercetătorilor și geologilor planetari de la UCLA, furtunile de pe acesta sunt extrem de puternice. Cu toate că ele ar trebui să fie relativ rare, cam o dată la un an pe Titan, adică 29 de ani ai Pământului, oamenii de știință spun că nu se așteptau să fie atât de dese.

O mai bună înțelegere a relației dintre precipitații și suprafețele planetare ar putea conduce la noi perspective asupra impactului schimbărilor climatice de pe Pământului și alte planete.

Furtunile creează inundații masive. Suprafața lui Titan este asemănătoare cu a Pământului, cu râuri care se varsă în lacuri și mări. Luna aduce nori de furtună, valoroase în perioada mansoonului, însă precipitația lui Titan este metan lichid, nu apă. Ceea ce s-a constatat a fost că furtunile extreme de metan pot lăsa o urmă în suprafața de gheață a Lunii, în același fel în care furtunile extreme formează suprafața stâncoasă a Pământului.

Pe Pământ, furtunile puternice pot declanșa fluxuri mari de sedimente care se răspândesc în terenuri joase și formează trăsături în formă de con, numite ventilatoare aluvionare. În noul studiu, cercetătorii UCLA au descoperit că modelele regionale ale precipitațiilor extreme pe Titan sunt corelate cu recentele detectări ale fanilor aluvionari, sugerând că acestea au fost formate de furtuni intense. Constatarea demonstrează rolul precipitațiilor extreme în modelarea suprafeței lui Titan, a declarat Seulgi Moon, profesor asistent de geomorfologie UCLA și un co-senior autor al lucrării.

Schimbările de pe Titan au fost detectate de un instrument radar al navei Cassini, care a început să orbiteze în jurul Saturn la sfârșitul anului 2004. Misiunea Cassini s-a încheiat în septembrie 2017, când NASA a programat-o să se arunce în atmosfera planetei ca o modalitate de a o distrugere în siguranță. Juan Lora, co-autor al lucrării, a declarat că sonda Cassini a revoluționat înțelegerea oamenilor de știință despre Titan.