04 feb. 2017 | 12:00

Realitatea virtuală ar putea înlocui anestezia la unele operații

ACTUALITATE
Realitatea virtuală ar putea înlocui anestezia la unele operații

Realitatea virtuală poate deveni la fel de folositoare pentru medicină ca sedativele și este folosită deja într-un spital pentru a distrage pacientul aflat pe masa de operație.

Această tehnică se dovedește a fi destul de utilă pentru că, pe de o parte, reduce costurile operației (se știe că, de cele mai multe ori, anestezicul este una dintre părțile costisitoare ale unei intervenții chirurgicale) și, pe de altă parte, ea ajută pacienții să facă față stresului indus de operație. BBC ne informează că stresul mare crește presiunea sângelui și supune pacientul unor riscuri inutile.

Acest lucru este valabil mai ales în cazul celor care suferă de hipertensiune și cărora nu le poate fi administrată o doză întreagă de analgezic. Pentru că aceștia trebuie să se mulțumească cu anestezia locală, vor fi conștienți pe întreg parcursul operației și își vor putea da seama de posibilele complicații. Un efect de acest gen poate îngreuna foarte mult situația pacientului, medicul fiind nevoit să îi administreze o doză puternică de medicație pentru a-l calma.

Pentru a ameliora situația pacientului, un medic se folosește de realitatea virtuală ca tehnică de distragere a acestuia, diminuând dozele de medicație, posibilele complicații și timpul de recuperare. În schimb, pacientul este transpus într-o lume tridimensională în care poate explora locuri fantastice.

Într-unul dintre studiile realizate, de care amintește aceeași sursă, ni se spune că cei care au pătruns în lumea realității virtuale au prezentat cu 24% mai puțină durere și anxietate în timpul operației. Partea cea mai interesantă este că, în unele cazuri, această tehnică a dus la excluderea totală a sedativului.

Această realizare prezintă o nouă abordare a tehnologiei folosită în special în jocurile video. Cu toate că momentan observăm o colaborare între medicină și dispozitivele pentru realitate virtuală, este interesant de văzut ce aplicări  se mai pot găsi pentru produsele existente pe piață în acest moment.