07 feb. 2017 | 12:00

Portal în lumea reală transpus cu ajutorul Hololens e ciudat

VIDEO VIDEO

Unul dintre cele mai reușite jocuri din ultimul deceniu este Portal, o creație a celor de la Valve care se pretează de minune pentru AR și VR.

La momentul lansării jocului original, Portal a atras foarte mulți fani prin mecanica de joc originală și lipsa agresivității. Rețeta era una nemaiîntâlnită. Deși existau elemente desprinse din jocurile anterioare ale Valve, precum Half Life sau Half Life 2, Portal era un joc de aventură de sine stătător.

În mare parte, fiecare joc first person poate fi transpus într-o experiență de realitate virtuală interesantă. Este adevărat că cele optimizate pentru această tehnologie se reflectă în experiențe mai speciale, dar ideea de a fi transpus într-o lume virtuală oricum merită trăită. Revenind la Portal, Valve a cochetat cu transpunerea respectivului titlu în VR încă din iulie 2015, dar abia acum vedem cum ar arăta aceleași joc în AR.

Proiectul imortalizat în clipul de mai jos este creația dezvoltatorului KennyW și a implicat un efort semnificativ pentru adaptarea elementelor create de Valve pentru Microsoft Hololens. Casca celor de la Microsoft este cel mai capabil echipament la ora actuală pentru experiențe de realitate augmentată sau AR. Rezultatul este unul desprins din filmele SF. Pare cel puțin ciudat să vezi niște portaluri către stele pe peretele din sufragerie sau pe holul dintr-o clădire de birouri.

Merită reținut că acesta nu este jocul complet și nici măcar nu e un episod care include câteva misiuni sau puzzle-uri. Întregul efort este doar o dovadă de concept vizavi de ce este posibil cu un pic de talent de dezvoltator și inspirație de la un joc popular. Întregul efortul al lui Kenny a fost detaliat pentru cei de la The Next Web și, din câte se pare a implicat reasamblarea în Unity. Respectivul motor grafic este unul dintre cele mai fiabile pentru realizarea de experiențe cross-platform fiabile.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele