Tot ce trebuie să știi despre virusul care a lovit Pornhub

Tot ce trebuie să știi despre virusul care a lovit Pornhub
Nicoleta Apostol
11:30 12.10.2017

Utilizatorii Pornhub sunt din nou în siguranță. După ce site-ul porno a fost infectat cu Kovter, acesta a fost curățat și pregătit de acțiune. Iată ce ar trebui să știi despre acest moment.

Pornhub este cel mai tare pe nișa lui, ceea ce îl face și predispus atacurilor cibernetice. Cel mai recent a fost oprit, dar asta nu înseamnă că toți utilizatorii au scăpat fără probleme.

Proofpoint, o firmă de cercetare în domeniul securității informatice, a anunțat că a descoperit un malware (termen utilizat pentru a face referire la o varietate de forme de software ostil sau intruziv, inclusiv viruși de calculator, viermi, cai troieni, ransomware, spyware, adware, scareware și alte programe rău intenționate) pe scară largă pe Pornhub. Drept dovadă, utilizatorii au fost împinși să descarce un virus cunoscut sub numele de Kovter, după ce li s-a prezentat un mesaj fals de actualizare a browserului.

Malware-ul a abuzat Traffic Junky, un serviciu de publicitate digitală pe care Pornhub îl utilizează pentru a afișa anunțuri pe site-ul său, și le-a prezentat utilizatorilor un prompt fals pentru a-și actualiza browserul Google Chrome sau alt software, cum ar fi Adobe Flash Player. Când utilizatorii au descărcat acel fișier, ei au descărcat necondiționat programe malware. De îndată ce Proofpoint a descoperit virusul la începutul lunii octombrie, firma a anunțat Pornhub și Traffic Junky, iar cercetătorii au rezolvat imediat problema.

„După cum a raportat inițial Proofpoint, Pornhub a acționat rapid pentru a elimina conținutul infectat și a eliminat riscul pentru utilizatorii care ar putea fi înșelați în instalarea actualizărilor rău intenționate”, a declarat Pornhub.

Cum te-ar fi putut afecta virusul de pe Pornhub

Totuși, dacă frecventezi des Porhub, există o mare șansă să fi descărcat virusul. Kovter nu-ți distruge neapărat viața, dar este destul de enervant odată ce i-ai făcut loc în computerul rău. 

Patrick Wheeler, directorul Threat Intelligence pentru Proofpoint, a declarat pentru Men’s Health, într-un e-mail, că, odată descărcat, malware-ul lansează sesiuni invizibile ale browserului tău web și dă click pe anunțuri. Wheeler a adăugat că toate sesiunile invizibile pot provoca o navigare pe web lentă și pot încetini computerul în ansamblul său.

Problema e că nu este chiar ușor să scapi de el. Wheeler a spus că Kovter este dificil de detectat. Unele programe antivirus îl vor depista, însă este recomandat să-ți duci computerul la un profesionist IT pentru o scanare detaliată.

Acest lanț de malware special a fost activ timp de peste un an. Nu există nicio informație despre primul site care s-a infectat prima dată, dar Proofpoint estimează că problema este răspândită la scară largă și continuă să afecteze milioane de utilizatori.

Cory Price, vicepreședintele Pornhub, a subliniat că Pornhub sponsorizează programe de „bug bounty” care plătesc hackerilor buni un premiu în bani pentru găsirea de bug-uri, exploatări sau viruși.

În timp ce Pornhub este acum în siguranță, orice site online care rulează o rețea publicitară ar putea fi vulnerabil la un atac în stil Kovtar. Dintr-o dată, parcă acea cutie plină de reviste de sub pat parcă nu mai este atât de rea și demodată.
loading...