23 oct. 2017 | 20:00

NASA a descoperit un sistem în care planetele sunt încă în formare

ACTUALITATE
NASA a descoperit un sistem în care planetele sunt încă în formare

Cercetători de la NASA au explorat posibilele căi prin care se formează o planetă, prin studierea sistemelor de inele populate cu resturi. Acele inele exterioare luminoase și subțiri, alcătuite din corpuri asemănătoare unei comete, variază în funcție de compoziție și temperaturi.

Cercetătorii au observat formarea unei posibile planete în trei dintre aceste inele înguste, dar dense, în timp ce se îmbinau între ele pe marginea sistemelor stelare. Ei și-au prezentat concluziile în Jurnalul Astronomic. Aceste planete în curs de dezvoltare sunt fiecare, după cum se estimează din lumina reflectată de inele, de câteva ori mai mari decât Pământul, a spus Carey Lisse, specialist în astronomie la Universitatea Johns Hopkins Applied Physics Laboratory (APL).

Probabil cel mai interesant dintre aceste inele de formare a planetei este discul de resturi roșii ce înconjoară HR 4796A, un sistem stelar din constelația sudică Centaurus, care prezintă o formă neobișnuit de strânsă într-un sistem solar pentru sugari. „Limitele înguste ale acestor inele sunt un puzzle grozav. De obicei, materialul se mișcă în fiecare direcție înainte ca un sistem exoplanetar să fie curățat și așezat, astfel încât corpurile planetare să treacă rar prin calea celuilalt, ca în sistemul nostru solar contemporan”, spune Lisse.

Nu numai  că ordinea strictă a acestui sistem este atât de extraordinară, dar și culoarea roșie e evidentă. Lisse crede că această culoare este cauzată de rămășițele organice stâncoase arse de cometele încinse din cauza apropierii dintre inel și steaua sa. Cu toate acestea, aspectul cel mai interesant al HR 4796A este ceea ce ar putea determina discul să fie atât de subțire și dens, în loc de gros și difuz, așa cum ar fi de așteptat.

„Cometele care se prăbușesc pe aceste suprafețe planetare crescânde vor da naștere unor nori uriași de praf de construcție. Singura soluție aparentă este că în aceste inele se reunesc mai multe mini-planete, iar aceste mici corpuri, cu viteze reduse de lovire, păstrează inelele în structuri înguste”, spune Lisse. În timp ce aceste inele sunt diferite de alte sisteme la fel de tinere, încă mai trebuie să se întâmple multe, înainte ca aceste ele să devină planete de dimensiunea giganților gazoși.