20 sept. 2017 | 16:00

Pirateria de muzică e mai populară decât ai fi crezut

ACTUALITATE
Pirateria de muzică e mai populară decât ai fi crezut

Conținutul copiat și difuzat pe site-uri de streaming reprezintă o problemă majoră pentru producătorii muzicali, datorită serviciilor oferite de Google și YouTube, anunță IFPI.

Oamenii din întreaga lume sunt din ce în ce mai implicați în streamingul audio. Astfel, la nivel global, 45% ascultă muzica preferată printr-un serviciu de streaming audio nelicențiat, cu 5% mai mult față de anul trecut, iar 90% din fluxurile audio plătite o ascultă de pe un smartphone. Adolescenții între 13-15 ani sunt la curent cu această modă , iar 85% dintre ei folosesc servicii de streaming, potrivit International Federation of The Phonographic Industry.

Diferența dintre valoarea reală de piață a unei companii și valoarea pe care ea se așteaptă să o vândă, cunoscută și ca ”Value Gap” persistă. YouTube-ul este cel mai relevant exemplu, reprezentând mai mult de jumătate din timpul de ascultare. Astfel, creatorii și producătorii de muzică nu sunt remunerați. 85% dintre vizitatorii YouTube folosesc site-ul pentru muzică în fiecare lună și 76% dintre vizitatorii YouTube îl folosesc pentru muzică deja cunoscută.

Studiul arată și că 54% din cei care descarcă muzică ilegal se folosesc de Google pentru a găsi site-uri de muzică nelicențiate. Încălcarea drepturilor de autor rămâne o problemă semnificativă, sursa fiind cauza  principală: 40% dintre consumatori accesează muzică fără licență, inclusiv 35% dintre cei care cânta muzică. Se pare că această problemă este din ce în ce mai prezentă în rândul consumatorilor cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani

YouTube-mp3.org, cea mai populară platformă pentru muzică piratată la nivel global, pe care utilizatorii o foloseau pentru a converti videoclipurile de pe YouTube în fișiere audio, a fost desființat la începutul lunii, la cererea IFPI.