07 feb. 2017 | 11:57

Pielea umană, posibil remediu pentru cancerul cerebral

ACTUALITATE
Pielea umană, posibil remediu pentru cancerul cerebral

Pielea umană poate fi modificată genetic pentru a ajuta la eliminarea cancerului din organism. Această nouă descoperire a fost testată momentan doar pe șoareci, dar eventual, cercetătorii îți propun să extindă studiul asupra oamenilor care au o formă avansată de tumoare cerebrală.

Studiul are la bază o descoperire anterioară care susține că celulele stem au o afinitate pentru cancer. Cercetătorii au construit, prin utilizarea geneticii, celule stem neuronale din piele umană pe care le-au implantat mai apoi în tumorile din creierul șoarecilor. Descoperirea finală a studiului a fost că tratamentul a reușit să reducă tumoarea și a extins rata de supraviețuire a animalelor.

În general, când ne gândim la terapia prin celulele stem, avem în minte reconstrucția unei părți deteriorate a corpului. Dar, cercetătorii își propun să schimbe modalitatea în care percepem utilitatea acestora. Aceștia sesizează că în urma modificării celulelor stem, ele pot deveni o modalitate de tratare a tumorilor cerebrale incurabile, conform The Verge.

„Nu avem niciun fel de medicație, nicio opțiune de tratare în următorii ani sau decade. Tot ceea ce ne dorim este să creăm o nouă formă de terapie care poate dovedi această boală”, susține Shawn Hingtgen de la Universitatea din Carolina de Nord.

Cu toate că acest tratament se poate dovedi eficient în lupta cu cancerul, celulele stem nu sunt într-atât de ușor de procurat. Acestea sunt de fapt celule neuronale pe care le putem regăsi în pereții canalelor de irigare din creier și care generează celulele sistemului nervos.

Singura modalitate viabilă de a crea celule stem, dintre numeroasele de studii, presupune extragerea acestora din piele. Opțiune care le va permite medicilor să creeze celule neuronale personalizate pentru fiecare pacient în parte. Partea cea mai bună este că oamenii de știință nu trebuie să supună pacientul altor greutăți, ci se folosesc de deșeurile rămase în urma operațiilor chirurgicale.

Provocarea care le rămâne oamenilor de știință este să construiască celule stem neuronale în cel mai scurt timp cu putință. Astfel, aceștia au reușit să găsească formulă prin care ele pot fi concepute în doar patru zile și pe care le pot plasa, în urma operației de extragere a tumoarei, în locul rămas.

În urma aplicării acestei metode la șoareci, medicii au realizat că celulele stem neuronale au o eficacitate crescută și reușesc să diminueze tumoarea existentă. Cu toate că începutul este destul de promițător,  în următorii doi ani aceștia își propun să ajute pacienții în nevoie, însă rămâne de văzut în ce măsură tratamentul își păstrează aceeași eficacitate și în cazul oamenilor.