16 feb. 2017 | 12:00

PC-urile Thin Clients servesc cerințelor în creștere din domeniul medical (P)

FEATURE
PC-urile Thin Clients servesc cerințelor în creștere din domeniul medical (P)

Tehnologiile medicale evoluează și se schimbă în mod constant. Foarte puține sunt celelalte industrii care utilizează standarde atât de ridicate când vine vorba de aplicații, securitate și acces la date cum o face sectorul medical. Centrele de îngrijire personală și spitalele sunt obligate să adopte cele mai noi tendințe și să le integreze în regimul lor administrativ. O componentă esențială în dezvoltarea tehnologiilor medicale de ultimă generație este creșterea constantă de date care țin de pacient și de starea de sănătate a acestuia.

Progresele făcute în imagistica de înaltă rezoluție cum ar fi cazul masinilor pentru radiografie/ecograf sau cu ultrasunete au creat un volum imens de informație care necesită un răspuns în tehnologie. Avantajele derivate din aceste progrese digitale sunt semnificative. Apariția inteligenței artificiale (AI) este un exemplu de valoare adăugată pentru o diagnosticare mai precisă.

Instituțiile medicare folosesc computere foarte vechi pentru a accesa datele pacienților. Un trend nou este introducerea tabletei în acest circuit pentru crearea unei mobilități extinse și eficiență ridicată. Cu toate acestea, tabletele prezintă un risc crescut de a fi pierdute sau furate, fiind o sursă de vulnerabilitate pentru siguranța datelor. Atât tabletele, cât și laptopurile au neajunsurile lor, fie că este vorba de autonomia bateriei sau de posibilitatea unui furt de date ori a dispozitivului în sine.

O cale de a evita aceste neajunsuri o reprezintă utilizarea de computere ultra compacte (thin client). Aceste echipamente sunt similare computerelor desktop sau laptop cu o serie de excepții. În locul stocarii locale a datelor, acestea sunt construite pentru a lucra doar conectate în rețea, datele fiind stocate pe un server central sau în cloud. În al doilea rând, computerele thin client nu beneficiază de sistem de operare sau aplicații locale. În consecință, aceste dispozitive sunt făcute pentru a putea funcționa doar cu informații oferite de server prin virtualizare.  În acest mediu, toate aplicațiile sunt rulate pe server.

Sistemele Thin client oferă comoditatea instalării de monitoare pe perete cu ecran tactil într-o gamă extinsă de aplicablitate, cum ar fi săli de examen și săli pentru terapie, holuri, săli de operație, pupitre pentru asistente si chiar cafenele din zonele pentru vârstnici sau apartamente pentru bătrâni din centrele de îngrijire. Aceste dispozitive sunt potrivite și pentru servicii medicale livrate la distanță, cum ar fi cabinete medicale din zone rurale. Lipsa componentelor în mișcare, cum ar fi coolerele sau hard discurile, din configurația unui thin client face ca acestea sa fie ideale pentru medii de lucru sterlie sau acolo unde nivelul scăzut de zgomot este imperativ, de exemplu săli de operație. Unde situația cere, monitoarele montate pot fi grupate și pot afișa imagini la rezoluție ridicată, extrem de valoroase în cabinetele de ecograf/tomograf sau ultrasunete.

Rata de adopție pentru clienți virtualizați în sistemul medical este așteptată să atingă un procent de 80% în 2017, conform unui raport recent întocmit de compania de securitate IT Imprivata asupra virtualizării pe computere desktop. Utilizarea unui sistem de date centralizat cu posibilitatea de a actualiza informații din orice punct fără riscul generării de date nevalide va permite personalului medical să dedice mai mult timp pacienților și mai puțin timp lucrului cu tehnologia. Computerele ultracompacte conectate în rețea vor elimina neajunsurile create de existența mai multor situații paralele cu date ale pacientului, așa cum se poate întâmpla la utilizarea de tablete, laptop-uri sau alte dispozitive mobile. Personalul medical va lucra cu un singur set de informații care va fi actualizat întotdeauna într-o singură bază de date.

AMD oferă, pentru toți producătorii de computere thin client, produse cu consum redus de energie, performanțe ridicate prin gama de procesoare cu grafică integrată G-Series, capabile să afișeze rezoluții ale imaginilor de până la 4k. Prin accelerare hardware la codare și decodare de imagini, aceste echipamente pot susține aplicații extrem de rapide din punct de vedere al redării conținutului video.

Sistemele Thin client utilizate prin virtualizare asigură o platformă IT dedicată sectorului medical care nu este doar flexibiă, sigură, scalabillă și ușoară, ci una care este capabilă să susțină rezoluții grafice ridicate și o performanță la nivel enterprise. Lider în industria thin client, AMD extinde posibilitățile pentru clienți din domeniu prin crearea de produse care transformă industria medicală de la o zi la alta.

Articol de Ramona Prodea, SEE Manager, AMD