22 feb. 2017 | 13:26

Particulele extraterestre îți pot afecta calculatorul și smartphone-ul

ACTUALITATE
Particulele extraterestre îți pot afecta calculatorul și smartphone-ul

Atunci când calculatorul sau smartphone-ul se blochează, vei da vina pe producător, deși există motive mult mai neașteptate pentru aceste probleme.

Bharat Bhuva, profesor de inginerie electrică la Vanderbilt University, a descoperit că particulele încărcate electric din afara sistemului solar pot să interfereze cu dispozitivele electronice pe care le avem la îndemână. Aceste particule ar putea proveni din razele cosmice, iar Bhuva spune că reprezintă o problemă destul de mare, chiar dacă este invizibilă publicului.

Profesorul detaliază fenomenul și spune că, atunci când razele cosmice se ciocnesc de atmosfera planetei noastre, generează o serie de particule secundare. Aceste particule nu afectează oamenii, dar pot avea un impact negativ asupra unui smartphone sau a unor alte dispozitive electronice.

Aceste particule încărcate electric interacționează cu circuitele electronice și pot chiar să altereze informația stocată de acestea. Aceste interferențe sunt cunoscute ca single-event upsets, sau SEU și este greu de prezis frecvența producerii acestora.

Un asemenea SEU, așa cum indică Bhuva, a apărut în timpul unui zbor Qantas dintre Singapore și Perth, din 2008, când avionul a coborât 210 metri în 23 de secunde. Un alt SEU a apărut în 2003, când un sistem electronic din Belgia a adăugat 4096 de voturi unui anume candidat.

Bhuva este membru în cadrul grupului de cercetare a efectelor radiațiilor de la Vanderbilt, acesta fiind cel mai mare program academic din SUA care studiază radiațiile și efectul acestora asupra dispozitivelor electronice. Unul dintre studiile recente ale grupului a fost finanțat de giganți precum AMD, Qualcomm, Cisco și ARM.

Grupul a descoperit că trendul de efecte ale radiațiilor apare în ultimele trei generații de circuite electronice, create pe noduri de 28nm, de 20nm și de 16nm. Bhuva concluzionează spunând că ”problema este una de interes major pentru ingineri, dar nu este ceva care să îi preocupe foarte tare pe utilizatorii de rând ai disposiivelor electronice”, arată fossbytes.com.