27 sept. 2017 | 08:00

Poate cea mai stupidă conspirație e că trăim pe un Pământ plat

FEATURE
Poate cea mai stupidă conspirație e că trăim pe un Pământ plat

Greu de crezut, dar în secolul XXI încă mai există oameni, deloc puțini, care sunt fermi convinși că trăim pe un Pământ plat.

NASA și cercetători în domeniu au muncit sute de ani să ”lumineze” oamenii și să aducă dovezi care să conteste această credință ilogică. Totuși, oamenii nu s-au născut cu ideea Pământului plat inserată în minte, ci există teorii, una mai sofisticată și mai demonstrată decât alta, mai ales în mediul online. Recent, a revenit în atenția publicului toată chestiunea din cauza aceluiași om care a repornit dezbaterea în 2016.

Rapperul B.o.B. pe care dacă nu îl știi, n-ai pierdut nimic, a pornit o campanie pe GoFundMe prin care să strângă bani ca să demonstreze că Pământul e plat, conform BBC. Sau că nu e rotund, depinde cum vrei s-o privești. Planul lui este să lanseze mai mulți sateliți în spațiu prin care să observe și, implicit, demonstreze că trăim o minciună. Vrea să strângă un milion de dolari, conform campaniei, și până la momentul redactării acestui articol a strâns peste 2.000 de dolari.

Mă întreb, oare nimeni din cei care îmbrățișează acest crez nu și-a pus întrebarea că dacă Pământul este plat, cum este posibil ca în anumite zone să fie miezul zilei, iar în altele miezul nopții?

Ar fi multe fapte concrete care ar putea să demonstreze, odată pentru totdeauna, ideea că Pământul este plat. Însă unii oameni chiar nu vor să accepte că trăiesc într-un univers paralel și că bula lor de aer ar trebui fie să se spargă și să dea piept cu realitatea, fie ar trebui să stea într-o atât de izolată, încât nu ar trebui să ia contact cu cei din jur, pentru că prostia nu e grea de predicat.

În altă oridine de idei, acești oameni chiar se duc cu gândul la ce-i mai rău. Așa că am căutat să văd ce alte idei le alimentează crezul.

Pământul plat e real, restul e conspirație

Ei sunt siguri că toată treaba cu Pâmântul rotund este, de fapt, o conspirație a oamenilor de știință, cel mai probabil ruși, pentru că, nu-i așa, rușii sunt plevele planetei, care s-au luat după exploratori ca Fernando Magellan sau Cristofor Columb și mulți alții care au indus lumea în eroare încă de la început. La ce s-or fi gândit toți aceștia când au pretins că trăim pe o sferă, aceasta fiind forma Pământului, și că noi ne învârtim în jurul Soarelui, când există Biblia și ea explică pe înțelesul tuturor forma planetei?

Întâmplarea tragi-comică este că, da, ideea Pământului plat este și o interpretare prostească a unui text din Biblie și, poate, cel mai trist lucru este că nimeni din adepții acestei teorii plate nu pun sub semnul întrebării nici măcar o virgulă. După principiul ”crede și nu cerceta”, nici nu s-ar pune problema unei analize asupra textului.

“El șade deasupra cercului pământului, și locuitorii lui sunt ca niște lăcuste înaintea Lui; El întinde cerurile ca o maramă subțire și le lățește ca un cort, ca să locuiască în el” – Isaia 40.23.

Dacă ne întoarcem puțin în timp, cam pe la sfârșitul secolului al XIII-lea, e momentul când Cristofor Columb a descoperit că Pământul este rotund.

Expediția cu care voia să ajungă până la capătul lumii l-a făcut să descopere un pământ nou, nicidecum o margine. El era un om care citea Biblia și a ajuns la afirmația profetului Isaia citată mai sus.

Lui Columb nu i-a luat mult să înțeleagă că Pământul nu este nici pe departe unul plat, așa cum înțeleg mii de oameni și în zilele noastre. Gândește-te doar că nici nu dispunea de atâtea fotografii, dovezi, demonstrații, teorii care să-i întărească acest crez. Mai mult, el era privit ca un nebun de către toți, pentru că și-a permis să nu creadă în ceea ce crede majoritatea.

Acum, oamenii care au rămas cu mentalitatea din secole deja trecute nu sunt priviți ca niște nebuni, ci ca niște oameni care au dreptul să creadă și să se încreadă în orice, au dreptul la exprimare și la opinie. Mi se pare corect, dar asta nu înseamnă că pot să fiu de acord.

Lucrarea din 1881 despre un Pământ plat

Apărută inițial ca un pamflet de 16 pagini, autorul lucrării s-a gândit să demonstreze că Pământul este plat. Lucrarea de bază se numește ”Zetetic Astronomy: Earth Not a Glob”, a lui Samuel Rowbotham și a apărut în 1881. Deși a trecut mai bine de un secol de când această lucrare de 430 de pagini a apărut, încă se bucură de multă popularite și încă adună adepți în jurul ei.

Autorul își bazează idea de bază pe metoda zetetică, o alternativă la știință. Altfel spus, acesta declară că pământul este plat, pentru că se ”simte” plat, așa că nu are niciun sens să demonstrezi contrariul. Să fim serioși, fiecare vrea să lase ceva în urma sa când moare și, cum el nu se mai află printre noi de mai bine de 100 de ani, teorema lui este moștenirea lăsată lumii. Dacă vrei să știi, teorema lui încă este valabilă și astăzi.

Lady Elizabeth Blount, o mare admiratoare a crezului lui transpus în faimoasa lucrare, a înfiinţat Societatea Zetetică Universală. După Al Doilea Război Mondial, organizația și-a pierdut din popularitate și din influență, până când a dispărut de tot. Chiar și așa, din nefericire, în prezent există poate mai mulți adepți ai lucrării și ai ”crezului artistis” al lui  Rowbotham.

În 2014, VICE a realizat un interviu cu The Flat Earth Society, care există de câteva decenii încoace. În mare, ei sunt deschiși să ne demonstreze cum stau, de fapt, lucrurile și sunt dispuși să ne aducă pe calea cea dreaptă. Trebuie doar să vrem și să le ascultăm argumentele.

Totuși, ce s-ar întâmpla cu Pământul, dacă ar fi plat?

Nimic mai simplu. Gravitația ar trage totul spre centrul discului ceea ce ar face ca în timp ce mergem spre margine să o facem din ce în ce mai înclinat, ca și cum am urca un munte, de la 0 grade în centru, va ajunge la 90, când ne apropiem de muchie. Și da, ăsta e un fapt real.

La vederea aceste realități, psihologii s-au grăbit să găsească teorii care să le justifice oamenilor acțiunile și ideile cu privire la Pământul plat. Și, ce crezi, chiar au găsit.

Psihologii susţin că au descoperit principalii factori care îi pot determina pe oameni să respingă ideea conform căreia Pământul este rotund şi ştiinţa în general. Cei care au dovezile în față și rămân sceptici, se comportă mai degrabă ca nişte avocaţi: iau în considerare datele problemei, dar caută orice dovadă pentru a le susţine credinta pe care o consideră deja ca fiind adevărată.

Când cineva vrea să creadă ceva, indiferent care ar fi motivul, va selecta doar acele informaţii care îi susţin teoria şi va critica evidentul. Mai mult, le va folosi și le va testa pe oameni slab educaţi sau informaţi şi vor denigra certitudinile în mediul online, potrivit Mediafax.

Pământul plat e prea cool să renunți la el

Realitatea stă în felul următor: există două tabere de oameni. Tabăra A (oamenii care cred că Pământul este rotund) și tabăra B (oamenii care cred că Pământul este plat).

Ambele trăiesc după valorile și dovezile pe care ei le consideră ca fiind cele ”drepte”. Ceea ce este trist e că cei care cred că Pământul este plat și nu rotund se înmulțesc de la an la an, ceea ce înseamnă că tabăra B contaminează mult mai ușor oamenii din tabăra A cu dovezile și teoriile lor.

Asta poate explica și că cei din B țin multă presiune pe umeri și trebuie să arate tuturor că au dreptate, pe când cei din tabăra A știu că ei sunt cei care au dreptate și nu țin neapărat să se justifice.

Mai în glumă, mai în serios, fie că-i plat sau rotund, război și foamete să nu fie pe Pământ. În rest, poate în viitorul îndepărtat, aș spune apropiat, dar mă îndoiesc, vom ajunge la un numitor comun cu toții. Cine știe, poate aflăm că, de fapt, este pătrat.