10 mai 2017 | 07:48

Noul Volkswagen ți-ar putea salva viața dacă leșini la volan

ENTERTAINMENT
Noul Volkswagen ți-ar putea salva viața dacă leșini la volan

Iminentul model de autoturism Volkswagen Arteon va avea abilitatea de a te ajuta enorm în cazul în care amețești la volan sau leșini când ești singur.

Sunt lăudabile investițiile marilor producători de mașini în autoturisme autonome. Ar fi însă mult mai lăudabilă utilizarea acestor algoritmi avansați de inteligență artificială în pentru ajutarea șoferilor sau pasagerilor în situații dificile. Unul dintre primii producători care pune accent pe funcți de siguranță combinate cu tehnologii de transport autonom este Volkswagen.

În imaginea de mai sus este noul Volkswagen Arteon. Pe lângă un design atrăgător și o serie stufoasă de dotări de ultimă generație, mașina este foarte abilă la evitarea accidentelor. Chiar și dacă ai adormit sau leșinat la volan din diverse motive, probabilitatea să fii implicat într-un accident cu noul Arteon este aproape nulă.

Noul autoturism ce va putea să fie achiziționat de la reprezentanțele Volkswagen în această vară are abilitatea de a-ți salva viața. În momentul în care mașina simte că nu mai miști mâna pe volan sau ai luat picioarele de pe pedale, prin intermediul Emergency Assist 2.0, va iniția un program automat pentru soluționarea situației. Pentru ca acest sistem să funcționeze, sunt angajate alte tehnologii de asistență auto ce existau deja, precum Adaptive Cruise Control, Side Assist, Lane Assist și Park Assist.

Primul gest pe care îl face mașina dacă adormi sau leșini la volan este să încerce să te trezească prin lumini puternice aprinse pentru câteva momente, sunete stridente și, în final, apăsarea frânei pentru un moment. Dacă nici măcar zdruncinarea nu generează efectul scontat, imediat se vor aprinde avariile, iar în mod automat, mașina se trage pe dreapta, va încetini și în scurt timp se va opri complet.

Întregul concept nu este neapărat nou, dar se pare că este prima oară când va fi implementat într-o mașină de serie pe care o veți putea achiziționa din această vară.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele