14 oct. 2017 | 08:58

Edge, cel mai bun browser Microsoft, sosește pe Android și iOS

ACTUALITATE
Edge, cel mai bun browser Microsoft, sosește pe Android și iOS

Microsoft Edge este unul dintre cele mai bune browsere, chiar dacă nu are o bază foarte mare de fani. Din acest motiv, tocmai a fost portat pe iOS și Android.

Google Chrome și Firefox domină piața globală a browserelor, atât pe desktopuri, cât și pe mobile. Foarte mulți utilizatori de iPhone vor rămâne întotdeauna la Safari, dar niciodată nu strică să mai ai instalată o alternativă. Microsoft speră că vei cocheta cu browserul său.

După ce a anunțat la începutul săptămânii că va renunța la planurile sale de dezvoltare a propriei platforme de mobile, Microsoft se pare că își concentrează toată atenția pe Android și iOS, fosta competiție. Pornind de la această premisă, Microsoft Edge tocmai a devenit o soluție de navigare pe internet cross-platfom.

Inițial, Microsoft Edge a fost lansat odată cu Windows 10, ca o încercare de spălare a păcatelor Internet Explorer. A fost vorba de un browser creat de la zero pentru simplitate și eficiență. În același timp, prin integrarea suportului pentru extensii s-a aliniat la standardul impus de Google și Mozilla.

La câteva săptămâni după ce a fost lansat în beta pentru iOS, posesorii de Android se pot bucura și ei de Microsoft Edge. Cum era de așteptat, există diferențe între iterația de desktop și cea de mobile, dar multe dintre principiile de funcționalitate s-au păstrat. Îți poți crea o listă de lectură (Reading List), poți elimina distragerile de pe lângă un articol pentru o lectură mai facilă (Readind View) și poți personaliza pagina pe care o vezi când deschizi un tab nou.

În plus, Microsoft Edge pentru Android vine cu o funcție foarte utilă pentru cei care folosesc același browser pe PC. Dacă începi să navighezi pe unul sau mai multe site-uri pe telefon, poți continua fără probleme sesiunea de navigare pe un notebook sau desktop cu Windows 10.

Cel puțin momentan, lipsește suportul pentru Cortana pe mobile și nici nu poți desena pe o pagină web. De asemenea, nu există extensii, dar aceasta este o limitare pe care o vedem și în versiunea de iOS sau Android a Chrome. Curioșii pot folosi acest link de Google Play pentru a descărca Microsoft Edge pentru Android.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele