26 apr. 2017 | 15:08

Lumina se întoarce în Cernobîl după 31 de ani de la dezastrul nuclear [FOTO]

ACTUALITATE
Lumina se întoarce în Cernobîl după 31 de ani de la dezastrul nuclear [FOTO]

În data de 26 aprilie 1986, două explozii au zguduit reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl, iar rana pe care acest eveniment a deschis-o nu s-a vindecat încă. În timpul incendiului au fost eliminate în atmosferă cantități mari de materiale radioactive. Evenimentul a culminat cu mii de victime, iar efectele sale pot fi observate și astăzi.

Deși nu există date concrete cu privire la numărul total al victimelor pe care le-a făcut această tragedie de proporții, datele ne spun că 25.000 de oameni au murit după ce au ajutat la decontaminarea zonei, dar numerele totale nu sunt atât de mici. Materialul radioactiv care a fost eliminat în atmosferă a expus sute de mii de oameni, dacă nu chiar milioane, din statele din Europa de Est, unor doze mari de radiații.

Deși au trecut 31 de ani de la producerea dezastrului nuclear, rana este încă deschisă și ea nu se va vindeca în totalitate prea curând. Efectele tragediei sunt încă resimțite. Mai mult de 500.000 de oameni din Belarus au probleme la glanda tiroidă și mai mult de două milioane de oameni trăiesc în zone ale țării care îi plasează sub un foarte mare risc de contaminare. Nici în România lucrurile nu sunt foarte fericite, iar măsurătorile efectuate în vremea respectivă (după cum menționam aici) au înregistrat o creștere foarte mare a radiațiilor, acestea fiind chiar de 10.000 de ori mai mari decât valorile normale înregistrate.

Autoritățile nu au rămas indiferente în fața acestor evenimente și au fost căutate metode care să blocheze, măcar parțial, efectele dureroase ale exploziei nucleare. Drept urmare, după explozie, clădirea reactorului 4 a fost închisă într-un sarcofag de beton a cărui rezistență a fost întărită de o nouă structură, mai etanșă și mai bine închegată. Noul scut anti-radiații de la Cernobîl este realizat din oțel rezistent la coroziune, iar noul sarcofag devine cea mai mare structură mișcătoare construită vreodată, fiind unul dintre cele mai ambițioase proiecte din istoria ingineriei și vă prezentam mai multe detalii despre acesta aici. 

Cernobîl pare a fi exact tipul de loc în care nimeni nu vrea să se afle, dar, cu toate acestea, turismul pare să explodeze în zonă, cu numeroși entuziaști care vor să facă un tur al ruinelor care au rămas în urma dezastrului nuclear. Din această categorie face parte și un grup de polonezi al cărui unic scop a fost să bântuie pe străzile din Pripat (un oraș localizat la cinci kilometri depărtare de reactorul 4) cu un singur scop în minte.

Aventurierii au vrut să vadă dacă rețeaua electrică a orașului mai poate funcționa, după toți acești ani, și aceștia s-au folosit de generatoare pentru a lumina orașul abandonat, pentru prima oară în mai mult de trei decenii, potrivit globalvoices.org. Cu această inițiativă, grupul de turiști aruncă o nouă lumină asupra evenimentelor petrecute și dau viață locului odată lipsit de viață, semn că poate există o speranță până la urmă. Puteți vedea în detaliu aceste locuri în galeria atașată la acest articol.