23 sept. 2017 | 06:03

Cât costă, de fapt, componentele unui iPhone X

ACTUALITATE
Cât costă, de fapt, componentele unui iPhone X

Apple a reușit să ducă iPhone X la un prag psihologic important, cel al prețului de o mie de dolari, dar asta nu înseamnă că fabricarea costă la fel de mult.

În cadrul lansării de pe 12 septembrie, Apple a anunțat că iPhone X va avea un preț de 999 de dolari, iar aici vorbim despre varianta de bază a telefonului, cu 64GB de spațiu de stocare. Cu toate că prețul de vânzare este atât de mare, asta nu reflectă neapărat și costurile de producție ale smartphone-ului.

Câțiva lucrători în domeniu din China au demarat o investigație pentru a afla cât costă fiecare componentă a telefonului și au descoperit care este prețul total al lui iPhone X. Piesele acestuia costă 412,75 de dolari, fiind cu 60% mai ieftine decât prețul de vânzare al telefonului.

Cea mai scumpă componentă a telefonului este ecranul OLED, de 5,8 inci, produs de către Samsung. Prețul unui display este de 80 de dolari, fiind mult mai scump decât orice altă piesă; memoria NAND, furnizată de către Toshiba, costă ”doar” 45 de dolari pentru modulul de 256 GB. Cei 3 GB de memorie pe care telefonul îi are instalați costă și mai puțin, doar 24 de dolari.

Noul procesor A11 Bionic, produs de către TSMC folosind tehnologia de fabricație pe 10nm, costă doar 26 de dolari, iar modemul furnizat de Qualcomm mai adaugă 18 dolari la total.

Și senzorul 3D montat pe telefon face parte din categoria componentelor scumpe, având un preț de 25 de dolari. Acesta este montat în spatele sticlei de protecție de pe partea din față, care costă alți 18 dolari.

Cu toate că prețul total al componentelor nu se apropie de prețul de vânzare al telefonului, nu trebuie să uităm că sunt și alte costuri care trebuie adăugate. Fabricarea în sine a telefonului, logistica, cercetarea și dezvoltarea dar și reclama făcută lui iPhone X sunt alte variabile care cresc considerabil prețul.

  • iPhone 8 la eMag poate fi comandat de AICI în varianta cu 64 GB de spațiu de stocare, având prețul de 3.749 de lei, și de AICI în varianta cu 256 GB de spațiu de stocare, care costă 4.549 de lei.
  • iPhone 8 Plus la eMag este disponibil în aceleași variante de culoare precum modelul de mai sus, iar la capitolul stocare poți alege între aceleași opțiuni. Astfel, iPhone 8 Plus cu 64 GB de memorie poate fi comandat de AICI, pentru 4.279 de lei, în vreme ce modelul cu 256 GB de memorie costă 5.069 lei și poate fi găsit AICI.
  • iPhone 8 și iPhone 8 Plus la Quickmobile pot fi cumpărate în culorile silver, gold și space gray, iar comenzile vor fi onorate începând cu 22 septembrie. Îți poți comanda de AICI.
  • iPhone X de 64GB va costa 5.299 de lei, în vreme ce iPhone X de 256GB va avea un preț de 6.099 de lei. Îți poți comanda de AICI.