26 sept. 2017 | 07:30

Mit sau realitate: Apple îți face iPhone-ul vechi mai lent ca să cumperi altul

VIDEO ACTUALITATE

Un studiu de la Harvard arată că. Povestea apare acum, odată cu iPhone 8 și iPhone X, dar e la fel de neconvingătoare ca atunci.

Studiul din 2014 începe cu o cercetare realizată cu Google Trends pentru a observa ce se întâmplă cu telefoanele iPhone. A pornit de la căutarea „iPhone slow”, pe care oamenii ar face-o atunci când telefonul se mișcă greu. După cum poți vedea mai jos, a avut câteva vârfuri importante, care au apărut înainte de lansarea unui nou telefon Apple.

Studiul a fost efectuat de studenta Laura Trucco. Aceasta a comparat rezultatele cu trendurile căutării „Samsung Galaxy slow” și a descoperit că vârfurile de căutare nu au apărut în cazul lansării unor noi smartphone-uri din această serie. Totul a devenit puțin mai serios cu un articol din New York Times, potrivit căruia Apple și-ar putea optimiza noile sisteme de operare pentru a funcționa impecabil doar pe noile modele de telefoane.

iphone lent

Într-adevăr, există aceste trenduri în Google care ne sugerează că telefoanele iPhone devin mai lente după ce primesc o actualizare. Cu toate acestea, trebuie să privești cu oarecare scepticism că o asemenea cercetare se bazează doar pe căutări din Google Trends, deloc un instrument de analiză coerent. Conspirația din spatele acestei acțiuni de încetinire a telefoanelor ar putea fi doar ceva ce se întâmplă din cauză că un telefon vechi ar putea deveni depășit de sistemul de operare nou fără jocuri de culise.

iphone samsung

Realitatea acestui studiu, pe care trebuie să-l privești doar ca pe cercetarea unei studente și nu o acțiune concertată a Harvard, e subliniată și în articolul din NYTimes cu mai multe cuvinte decât au prezentate ziarele tabloide din Marea Britanie sau alte locuri.

„Oamenii simt, dintr-o dată, că telefonul este mai lent. Nu demonstrează că iPhone-urile sunt mai lente. E ca și cum cineva ți-ar zice că în biroul tău se aude un sunet. Nu l-ai observat, până nu ți-a fost atrasă atenția. Dar acum nu mai poți auzi altceva”, sublinia Sendhil Mullainathan.

Altfel, dacă te distanțezi puțin de subiect și analizezi contextul, îți dai seama și de ce oamenii își simt telefonul mai lent. Odată cu un nou iPhone, vine un iOS nou. Nu se întâmplă pe Android sau, în acest caz, pe telefoanele Samsung, pentru că actualizarea vine mai târziu. E, până la proba contrarie, întărită de dovezi, o percepție deformată și, mai mult, o vagă urmă de teoria conspirației despre cum corporația Apple vrea să te sece de bani.