27 ian. 2017 | 07:43

Hidrogenul transformat în metal este o minune tehnologică cu mari beneficii

ȘTIINȚĂ
Hidrogenul transformat în metal este o minune tehnologică cu mari beneficii

În urma unui efort de peste 80 de ani, hidrogenul transformat în metal e cea mai recentă realizare a unor cercetători de la Harvard.

Hidrogenul transformat în metal a fost un vis al cercetătorilor cu aceeași probabilitate de a deveni realitate precum obținerea aurului dintr-o varietate foarte mare de alte elemente chimice. Din acest motiv, în timp ce Ranga Dias și Isaac Silvera de la Universitatea Harvard sunt foarte entuziasmați de rezultatele experimentelor lor științifice recente, există deja câteva grupuri de sceptici.

Descoperirea lor a fost publicată de cei de la Independent și a fost preluată în scurt timp de multe alte publicații de renume de pe întregul mapamond. Rezultatul efortului celor doi profesori ar putea fi cel mai prețios metal din lume și cel mai rar în același timp. Dacă se va ajunge la concluzia că poate fi folosit la scară largă și este stabil în condiții normale de presiune și temperatură, hidrogenul transformat în metal ar putea revoluționa domeniul tehnologic. Va putea sta la baza unor computere ultra rapide, trenuri de mare viteză care levitează pe șine sau autovehicule electrice mult mai eficiente. În practică, orice are vreo legătură cu curentul electric poate fi îmbunătățit radical.

Pentru a obține mostra de hidrogen în stare metalică s-a folosit o cantitate de presiune mai mare decât cea din centrul pământului aplicată prin intermediul a două diamante. La o temperatură mult mai mică decât zero grade și o presiune de 495 miliarde de pascali (495 GPa), strivit într-o menghină din diamant, hidrogenul s-a transformat din gaz în solid metalic lucios, devenind astfel un super conductor nemaiîntâlnit.

Momentan, hidrogenul transformat în metal rămâne în menghină. În următoarele săptămâni și luni se va încerca micșorarea presiunii în pași mici în speranța că va rămâne în stare solidă. La această oră, totul este un experiment și nimeni nu este sigur de ce se va întâmpla în continuare. Conform predicțiilor, ar trebui să fie stabil la temperatura camerei după ce a suferit transformarea.

,,Nu cred că lucrarea este covingătoare.” Un grup format din cinci experți în domeniul științific au declarat pentru Nature.com că momentan nu au încredere în descoperirea oamenilor de știință de la Harvard și că așteaptă dovezi suplimentare. Unul dintre sceptici este Paul Loubeyre de la Comisia Atomică a Franței.

Rămâne ca în următoarele săptămâni să aflăm mai multe detalii despre ce se va întâmpla cu hidrogenul în stare metalică și dacă acest este sau nu un element chimic inovator. hidrogen metal

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele