20 oct. 2017 | 09:49

Cât de sigur e Gmail și de ce ar trebui să-l folosești

ACTUALITATE
Cât de sigur e Gmail și de ce ar trebui să-l folosești

Din ce în ce mai mulți oameni se întreabă dacă adresele lor de mail sunt în siguranță și care serviciu le ține așa cel mai bine. Gmail e cel mai popular, dar, după problemele Yahoo, utilizatorii se întreabă dacă este mai sigur. 

Mulți încă nu știu cum să-și păstreze mail-urile în siguranță. Așa că, e mai bine să rămâi la serviciul Gmail sau să optezi pentru niște furnizori mai siguri, ca ProtonMail? Pentru fiecare dintre cele două există argumente pro și contra, dar marea majoritate optează pentru Gmail. Primul lucru pe care trebuie să-l iei în considerare este însă ce vrei să protejezi mai exact.

Aceasta este ceea ce experții în domeniul securității informatice numesc „modelarea amenințărilor”. Răspunsul la aceste întrebări determină ce furnizor de mail este cel mai potrivit pentru nevoile tale.

Astfel, dacă îți faci griji că guvernul american a avut acces la adresa ta, utilizând o solicitare prin mandat, ProtonMail este cea mai bună alegere de tine. Alphabet, compania care controlează Google, este o corporație cu sediul în America și răspunde în mod regulat solicitărilor legale de a transforma datele de consum. Google se conformează cu zeci de mii de mandate de căutare și citații în fiecare an, în conformitate cu raportul său de transparență.

Dacă îți faci griji că hackerii ar putea obține acces la mailul tău, atunci ar trebui să te bazezi pe Gmail. Pentru majoritatea utilizatorilor, hackerii care sparg conturi caută să facă un ban rapid. Google are una dintre cele mai bune echipe de ingineri de securitate din lume. În plus, compania are mai multe mecanisme de securitate puternice pentru ca utilizatorii să-și protejeze contul.

Ce face cu adevărat din Gmail o opțiune mai bună decât ProtonMail este noua sa funcție „Protecție avansată” de serviciu, un set puternic de caracteristici de securitate. Aceasta necesită utilizarea stick-urilor fizice sau a cheilor de securitate, ceea ce face ca atacurile de tip phishing să fie practic imposibile. ProtonMail nu acceptă utilizarea cheilor de securitate fizică. Pentru utilizatorii cu risc ridicat, care se confruntă cu atacuri sofisticate de phishing, acesta este un compromis riscant, ceea ce face din Gmail o opțiune evident superioară.

Așadar, dacă guvernul american nu prezintă o amenințare pentru tine, atunci ProtonMail nu-ți oferă nimic în plus față de Gmail. Plus că Gmail are o echipă de ingineri de elită în domeniul securității informatice care lucrează pentru a-ți păstra informațiile în siguranță dar și o protecție mai bună în ceea ce privește tentativa hackerilor de a avea acces la contul tău.