10 aug. 2017 | 11:57

Funcții utile din Android pe care nu le folosești, dar ar trebui

ACTUALITATE
Funcții utile din Android pe care nu le folosești, dar ar trebui

Android e cel mai popular sistem de operare pentru dispozitive mobile. În cei 10 ani de dezvoltare, Google a și introdus diverse opțiuni utile. Iată câteva de care nu știai și nu le foloseai, dar ar trebui.

Spre deosebire de iOS, Android este sistemul de operare pentru toate telefoanele. De la cele mai ieftine la cele mai scumpe produse de Samsung sau Google, vei găsi o versiune. Cea mai bună e, desigur, cea mai nouă, doar că actualizările nu vin atât de rapid.

Totuși, orice versiune ai avea din ultimele două disponibile este decentă, iar pentru oricare dintre ele poți aplica unele dintre trucrurile de mai jos pentru a-ți folosi mai bine telefonul. Sunt valabile și pentru tabletă, dacă încă mai utilizezi astfel de gadgeturi.

Unele sfaturi te ajută să nu mai fii deranjat, altele îți permit să mai economisești puțină baterie. Sunt prezentate cu denumirea în engleză, cum este Android original, dar sunt ușor de înțeles și dacă ai telefonul în română.

Cum dezactivezi notificările pe Android și cum folosești modul Do Not Disturb

Atât iOS, cât și Android îți permit să oprești notificările per aplicație, astfel încât să nu fii deranjat de cele de care nu ai nevoie constant. În Android, ca să faci asta, trebuie să ajungi în setări, la Apps, apoi să te duci pe aplicația pe care vrei să oprești notificările. În funcție de versiunea de Android, le poți opri complet sau poți alege cum apar: bannere, pe ecranul de standby sau dacă sunt afișate cu prioritate.

Când vine vorba de Do Not Disturb, pur și simplu decuplezi telefonul de la orice notificare ți-ar veni. Dacă ai numere de telefon de la care vrei să primești apeluri sau mesaje, poți seta o prioritate aici. Dacă alegi setarea aceasta, poți apoi defini cine te poate întrerupe.

Pe Android stock, de la Google, opțiunea e chiar în meniul cu scurtături din deasupra notificărilor. Alegi ora sau pui perioadă nedefinită, dacă permiți mesaje cu prioritate sau blochezi totul. Pe alte telefoane intri în setări și cauți opțiunea Do Not Disturb. Pașii sunt aceiași.

Cum economisești baterie și internet pe Android

Din nefericire, deși modul Doze trebuia să îți ajute autonomia, nu este excepțional. Sunt însă câțiva pași pe care îi poți urma, astfel încât să mai prelungești puțin timpul până când va trebui să reîncarci.

Cel mai simplu e să activezi opțiunea de Battery saver din setări, la Battery. În funcție de modelul telefonului, ai câteva opțiuni bune. De exemplu, pe Samsung schimbă afișajul în alb și negru, îți afișează doar câteva aplicații importante, iar conexiunea la internet este limitată. Pe alte modele nu ai așa ceva, dar chiar și modul implicit din Android te ajută. Îl activezi și își face singur treaba.

Altfel, poți opri pe rând: sincronizarea datelor mobile, internetul prin WiFi (dacă nu îl folosești), comuți pe 2G, în caz că n-ai nevoie de internet mobil (și dacă n-ai nevoie, oprești de tot conexiunea de date), schimbi luminozitatea de pe auto pe cel mai scăzut nivel, oprești NFC, Bluetooth și GPS și încerci să folosești telefonul cât mai puțin. De asemenea, pe telefoane cu ecran AMOLED, poți seta background negru, deoarece consumă mai puțină energie când afișează această nuanță.

Când vine vorba de internet, cel mai simplu e să oprești sincronizarea automată a aplicațiilor. Pe ultima versiune de Android, intri în Mobile data, cauți Data usage și te duci pe aplicațiile care consumă cel mai mult și debifezi Background data. Pe Marshmallow, din Data usage, dai Restrict background data. De multe ori, în cazul aplicațiilor de mail sau rețele sociale, cel mai mare consum e în fundal, de aceea trebuie să controlezi ce se întâmplă acolo.

Cum creezi un hotspot pe Android

Partajare Hotspot Personal conexiune la internet ios Android windows phone

Tot în subiectul internetului, să zicem că ai suficienți MB cât să dai și altora. Atunci, ai nevoie să creezi un hotspot. Din setările generale ale telefonului intri în More (ar trebui să fie sub Mobile Data sau, oricum, între primele opțiuni) și te duce într-un meniu unde selectezi rețeaua mobilă sau creezi un hotspot. Activezi WiFi și Bluetooth, configurezi după cum vrei rețeaua (cu nume și parolă, sau lași la liber) și gata. Vei fi informat când cineva se conectează.

Cum schimbi aplicațiile implicite în Android și cum gestionezi permisiunile

Spre deosebire de iOS, pe Android ai ceva mai multă libertate când vine vorba de folosirea unor aplicații importante, cum ar fi launcher de aplicații, browser sau aplicația de SMS-uri (și astea sunt doar câteva exemple). Dacă ai setat una și nu mai ești mulțumit cu ea, intri în setări, te duci la Apps, o cauți pe cea pe care n-o mai vrei implicită și îi dai Clear defaults.

Astfel, data viitoare nu mai are aceleași drepturi și va trebui să alegi pe care o folosești by default.

Când vine vorba de permisiuni, aici sunt cuprinse toate drepturile pe care o aplicație le primește de la tine ca utilizator. De exemplu, Instagram are nevoie de acces la camera foto și microfon, pentru că folosește acest hardware pentru video și poze. Dacă nu îi permiți, n-o vei putea folosi decât cu poze și videouri încărcate din telefon. Unele aplicații cer acces la contacte sau la stocare și solicită permisiune când le folosești prima dată.

Altfel, în setări, ai zona cu App permissions (sau o denumire similară). Acolo vezi care au acces la contacte, la cameră, calendar și alte funcționalități ale telefonului. Dacă debifezi vreuna de la Phone permissions, de exemplu, când o vei folosi și vei vrea să efectuezi un apel, îți va cere iar acces. Ideea permisiunilor e bună, pentru că astfel virușii nu mai pot trimite, de exemplu, SMS-uri către numere fictive, cu suprataxă.

Cum activezi Guest mode pe Android

Modul acesta e foarte util când împrumuți telefonul cuiva și nu vrei să se uite prin mesajele, pozele sau istoricul tău de navigare. Din nefericire nu toate telefoanele îl au, iar cel mai simplu de activat e pe o versiune stock de Android. Deasupra meniului cu notificări și scurtături ai profilul tău în dreapta sus. Când dai click, apare și Add guest. Alegi ce acțiuni poate face și nu pe telefonul tău și gata.

Cum activezi opțiuni de accesibilitate pe Android

Dacă vrei să vezi textul mai mare, dacă vrei să mărești o anumită zonă a ecranului, să asculți muzică doar mono sau să inversezi culorile, găsești toate opțiunile la Accessibility în setări. În funcție de telefon, funcția e în prima listă sau trebuie să intri în Advanced settings. Din acest meniu poți face lucrurile de mai sus, dar și să îți citească telefonul textul afișat pe ecran. Opțiunea a fost gândită pentru persoanele cu anumite dizabilități.

În fine, un bonus: cadoul secret din Android

Încă de la generația Gingerbread, Google a introdus un „cadou“ în Android, dar este ascuns prin meniu și departe de-o activare greșită. În Lollipop și Marshmallow au fost jocuri suficient de captivante, cât să risipești de la minute la ore în ele. Ca să vezi ce-i și în telefonul tău, te duci în setări, la About phone, și apeși de câteva ori rapid pe Android version. Sunt necesare vreo trei-patru apăsări. Pe Nougat e ceva mai complicat și mai puțin distractiv.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele