07 oct. 2017 | 14:35

Firefox este ultimul browser ce te forțează să renunți la Windows XP

ACTUALITATE
Firefox este ultimul browser ce te forțează să renunți la Windows XP

A devenit de mult timp un risc semnificativ să rămâi utilizator de Windows XP, dar anuțul celor de la Firefox ar putea fi picătura care a umplut paharul.

În funcție de domeniul de activitate, majoritatea timpului petrecut în fața unui calculator este online. Astfel, nimic nu este mai important decât un browser de internet sigur, actualizat în permanență, preferabil fără nici un fel de intervenție din partea ta. În această categorie intră Mozilla Firefox, Google Chrome și Microsoft Edge. În contextul în care Edge funcționează doar pe Windows 10, iar Chrome nu a mai fost actualizat pe Windows XP încă din aprilie 2016, singura soluție de actualitate pentru fanii bătrânului sistem de operare a rămas Firefox.

Din păcate, se pare că și Mozilla a decis că nu este bine pentru sănătatea datelor tale să folosești Windows XP sau Windows Vista. În plus, având în vedere numărul foarte mic al utilizatorilor, nu se mai justificau de mult timp costurile aferente dezvoltării și actualizării unui browser pentru o mână de oameni care nu vor să treacă la Windows 10.

Partea bună este că mai ai totuși suficient de mult timp pentru a găsi soluția perfectă de migrare de la Windows XP. Conform anunțului Mozilla postat pe blogul oficial al companiei, abia în iunie 2018 va fi încetat suportul pentru varianta browserului compatibilă cu XP și Vista. În trecut, creatorii Firefox au promis că vor înceta suportul extins pentru acea versiune în septembrie 2017. Din iunie 2018, nu vor mai exista însă nici un fel de actualizări.

Practic, de la mijlocul anului viitor, cei care refuză să renunțe la Windows XP sau Windows Vista, vor risca expunerea la probleme importante de securitate.  Orice vulnerabilități ulterioare descoperite în Firefox, XP sau Vista vor putea fi exploatate nestingherit de către hackeri, din cauza lipsei de actualizări. Din nou, singura parte bună este că numărul utilizatorilor aflați în această situație este relativ mic.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele