21 sept. 2017 | 18:03

Aplicația care îți spune cât de mare este impactul unei bombe nucleare

ACTUALITATE
Aplicația care îți spune cât de mare este impactul unei bombe nucleare

Problema armelor nucleare este o realitate gravă a zilelor noastre și creează panică în rândul conducătorilor statelor, care nu pot controla sau preveni astfel de accidente.

Alex Wellerstein, istoric la Institutul de Tehnologie Stevens, și-a propus să ajute lumea să înțeleagă ce s-ar întâmpla dacă o bombă nucleară ar exploda. Pentru asta, el a creat o aplicație interactivă numită Nukemap.

„Unii oameni cred că bombele nucleare distrug totul în lume, în timp ce unii cred că nu diferă de bombele convenționale. Realitatea se află undeva între cele două”, a scris acesta pe blogul său NuclearSecrecy.

Pentru a ilustra această realitate, Nukemap îți permite să construiești o bombă nucleară ipotetică și să o arunci oriunde pe Pământ. Software-ul utilizează ecuații și modele despre armele nucleare și efectele lor, cum ar fi mărimea, curenții de aer, zonele de radiații și multe altele, și aplică rezultatele în Google Maps. Opțiunile presetate îți permit să alegi explozii din istorie sau recente, inclusiv explozia recentă din Coreea de Nord și bomba țarului, cel mai puternic dispozitiv nuclear detonat vreodată.

De exemplu, bomba țarului în București ar provoca pagube imense. Ar ucide aproximativ două milioane de oameni și ar răni alți 406.000. Raza de radiație termică (arsuri de gradul trei) s-ar întinde pe circa la 12.960 de kilometri pătrați. Arsurile de gradul trei se extind în straturile de piele și distrug nervii durerii. Acestea pot cauza cicatrizări sau dezactivări severe și pot necesita amputări. Desigur, este doar un exercițiu de imaginație.

 

În zona cea mai apropiată de locul de detonare a unei bombe, flăcările acaparează majoritatea clădirilor, obiectelor și oamenilor. Radiațiile bombelor nucleare și alte radiații sunt atât de intense în această zonă, încât 50% sau mai multe persoane mor la câteva ore sau câteva săptămâni mai târziu, potrivit lui Nukemap. În aer, suflul exploziei este atât de puternic, încât ar putea prăbuși clădirile și poate distruge timpane.

Așadar, dacă ești curios să vezi cum te-ar afecta pe tine o explozie cu o bombă nucleară, detonată la apropiere sau depărtare de tine, poți crea propriul tău scenariu de explozie nucleară și poți explora opțiunile pe site-ul dedicat.