18 mai 2017 | 15:43

Englezii au inventat și au pus în aplicare un scut anti drone

ACTUALITATE
Englezii au inventat și au pus în aplicare un scut anti drone

Noua tehnologie anti drone vine din Marea Britanie și are rolul de a stopa contrabanda care se petrece cu ajutorul acestora, în penitenciarele din insulă. O închisoare a adoptat deja sistemul care funcționează ca un scut ridicat la 600 de metri deasupra pământului, în jurul perimetrului acesteia. 

De când au devenit foarte populare și accesibile, dronele au fost folosite și în scopuri mai puțin ortodoxe, de la spoinat vecini, până la cartografiat anumite zone interzise publicului. Cineva trebuia să reglementeze folosirea lor, prin urmare au apărut nenumărate legi restrictive pentru drone. Una dintre cele mai grave probleme este modul prin care acestea facilitează contrabanda din închisori. Oricine poate livra țigări, droguri sau chiar arme deținuților, prin intermediul acestora.

De-a lungul vremii au fost patentate mai multe sisteme menite să doboare dronele sau să le facă inutilizabile. De la rachete mici, până la pulsuri electromagnetice, nu se poate spune că cineva a inventat ceva cu adevărat folositor și mai ales ieftin, pentru a opri dronele băgăcioase. Până acum.

Englezii au reușit să creeze o rețea care funcționează ca un scut. Ea formează un perimetru de nepătruns în jurul unui loc de interes. Dacă o dronă încearcă să intre în perimetrul respectiv, semnalul primit de aceasta de la utilizatorul telecomenzii va fi întrerupt, astfel că drona se va prăbuși, sau, și mai bine, va fi făcută să se întoarcă automat la sursa semnalului. În cazul celei de-a doua situații, autoritățile pot primi un ajutor important în a găsi presupusa persoană care încalcă legea, notează publicația digitaltrends.com.

Tehnologia se numește ”Sky Fence”, iar implementarea sa costă între 117.000 de euro și 293.000 de euro. Până acum, autoritățile au avut nenumărate probleme în a lupta împotriva contrabandei din închisori care se face cu ajutorul aparatelor de zbor controlate prin telecomandă. Închisoarea din Marea Britanie care a adoptat deja sistemul este prima din lume care beneficiază de o astfel de protecție.