09 dec. 2017 | 12:22

Reactorul care ar putea genera energie nelimitată și nepoluantă

VIDEO ACTUALITATE

Un video fascinant ne arată interiorul celui mai mare reactor de fuziune nucleară din lume și ne pregătește pentru un viitor cu alt tip de energie.

Videoul a fost publicat de cercetători de la Max-Planck Institute și Wigner Research Centre. În el vedem o compilație de scene cu teste ale dispozitivului, în care oamenii de știință încearcă să obțină energie nelimitată prin simularea condițiilor din interiorul soarelui. În reactor putem vedea flash-uri puternice ale plasmei încălzite.

Wendelstein 7-X se găsește în Greifswld, Germania. Cercetătorii implicați în proiect spun că acesta ar fi cel mai mare reactor de fuziune din lume. A fost pornit pentru prima oară acum doi ani, iar în decembrie 2016 totul merge așa cum se așteptau oamenii de știință. A urmat apoi o pauză de 15 luni, iar experimentele au fost reluate în septembrie, anul acesta.

Reactorul a primit un upgrade remarcabil, deoarece acum este capabil să producă pulsații mai lungi și căldură mai mare. Mai mult, a fost echipat și cu instrumente de măsurat care le-au permis oamenilor de știință să urmărească turbulența plasmei.

Experimentul adaugă informații noi eforturilor mondiale de a produce fuziuni nucleare. Aceste fuziuni nucleare au loc atunci când atomii se întâlnesc la temperaturi extrem de mari și eliberează cantități imense de energie. Dacă o asemenea tehnologie va fi dezvoltată, ar putea înlocui combustibilii fosili și reactorii nucleari tradiționali.

În anii care urmează, reactorul stelar Wendelstein 7-X va continua să testeze condițiile extreme la care vor fi supuse dispozitivele de fuziune nucleară. Mai sus vezi și o interpretare artistică a designului reactorului. În esență, e ca o gogoașă goală în centru și cu marginile răsucite, ca să poată menține fluxul de plasmă în interior.

China și America sunt, de asemenea, în cursa creării unui astfel de reactor. Se numește Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST) și a produs plasmă pentru 102 secunde în februarie 2016. Mai mult, în Franța e construit unul similar, cu finalizarea proiectului estimată pentru 2025.