13 mai 2017 | 09:59

Durerile cronice pot fi înlăturate de această combinație absurdă

ȘTIINȚĂ
Durerile cronice pot fi înlăturate de această combinație absurdă

Deși pare contraproductiv, cafeaua și un somn odihnitor ar putea fi combinația miraculoasă care te-ar putea vindeca de durerile cronice.

Nu, aceasta nu este o greșeală de scriere și deși pare a fi contraintuitiv să bei cafea atunci când vrei să dormi, cercetătorii ne arată, pe baza unui studiu realizat pe șoareci, că această combinație ar putea da roade și că ar putea trata durerile cronice. Scopul experimentului realizat de neurologi este de a găsi modalități de a combate lipsa de somn în cazul persoanelor care suferă de dureri.

Odată ce ești în durere, îți este foarte dificil să adormi și să ai parte de un somn odihnitor, așa că intri într-un cerc vicios care se repetă zi de zi și care nu face decât să-ți înrăutățească starea. Cercetătorii au început cu un studiu pe șoarecii din laborator, de pe urma căruia au tras câteva concluzii semnificative. Șoarecii care sunt treji sunt mai sensibili la durere, ceea ce înseamnă că sunt mai expuși stimulilor dureroși și reacționează mai mult atunci când sunt obosiți, potrivit Popular Science. În mod obișnuit, calea pe care o urmăm atunci când simțim durere este să o combatem cu ajutorul analgezicelor, pentru a putea să ne odihnim corespunzător.

Studiul realizat de cercetători ne arată că medicamentele nu sunt mereu cea mai bună opțiune de a elimina durerea. Cafeina le-a permis șoarecilor nedormiți să se întoarcă la o stare normală de sensibilitate la durere. Nu este încă clar care ar fi eficiența acestui studiu în cazul oamenilor și ce efecte ar avea cafeina asupra corpului uman. Este un lucru cunoscut faptul că băuturile cafeinizate pot ajuta la diminuarea durerilor acute, acesta fiind și motivul pentru care medicamentele pentru durerile de cap au în compoziția lor cafeină (aceasta are rolul de a grăbi efectele analgezicului).

Testele nu sunt neapărat cele mai bine închegate din simplul motiv că, în cazul șoarecilor, durerea nu poate fi identificată cu la fel de multă ușurință ca în cazul oamenilor. Aceștia nu ne pot exprima în cuvinte ce simt și cu ce intensitate, ci putem să ne bazăm doar pe comportamentul lor și să deducem pe baza lui informațiile care ne interesează.