03 mai 2017 | 12:01

După ”doar” șapte ani, Intel a rezolvat o problemă de securitate a procesoarelor

ACTUALITATE
După ”doar” șapte ani, Intel a rezolvat o problemă de securitate a procesoarelor

Intel are meritul de a fi rezolvat după ”doar” șapte ani o vulnerabilitate critică dintr-o linie de procesoare a companiei.

Vulnerabilitatea despre care este vorba a existat în cadrul procesoarelor din gama vPro pentru mai bine de șapte ani, abia acum fiind rezolvată de către companie.

Problema analizată reprezintă o ridicare a privilegiilor în sistemele Active Management Technology (AMT), Intel Standard Manageability (ISM) și în firmware-ul Intel Small Business Technology. Problema identificată putea fi folosită de către un atacator, care ar fi reușit astfel să obțină acces complet la un calculator, având apoi posibilitatea de a instala malware sau de a întreprinde alte acțiuni.

Utilizatorul de rând nu trebuie să se teamă de asta, deoarece procesoarele Intel pentru calculatoarele obișnuite nu sunt afectate. Cu toate acestea, utilizatorii care au calculatoare sau servere cu procesoare vPro și care foloseau serviciul AMT de la Intel, au fost vulnerabili pentru aproape un întreg deceniu, arată techradar.com.

Compania susține că doar sistemele cu firmware între versiunile 6.x și 11.6 sunt afectate, dar nu și versiunile dinainte sau după acestea. Cei care au astfel de procesoare ar trebui să se asigure că sistemul lor primește update-urile necesare, iar Intel oferă aici un astfel de ghid.

Cu ajutorul acestui ghid, poți afla dacă sistemul tău a fost afectat și apoi poți descărca update-urile necesare.

Există o serie de dezbate în comunitatea de securitate cu privire la această vulnerabilitate și dacă ea ar avea nevoie și de alte condiții pentru funcționare. Oricum ar fi, avem de-a face cu o situație de tipul ”mai bine mai târziu decât niciodată”, dar asta nu scuză compania pentru durata enormă până la rezolvarea problemei.