18 apr. 2017 | 10:47

Curțile de judecată se folosesc de inteligența artificială pentru a condamna criminalii

ȘTIINȚĂ
Curțile de judecată se folosesc de inteligența artificială pentru a condamna criminalii

Algoritmii pe bază de inteligență artificială devin o parte importantă a sistemelor de judecată și deja încep să fie folosiți în curți de judecată și în departamentele de corecție pentru a determina riscul pe care îl reprezintă acuzatul.

Inteligența artificială și mecanismele de învățare automată au rolul primordial de a îmbunătăți acuratețea procesului de decizie, permițând astfel o mai bună alocare a resurselor finite. În prezent, curțile de judecată și departamentele de corecție din Statele Unite se folosesc de algoritmi pentru a determina pericolul pe care îl reprezintă inculpatul pentru societate, potrivit Wired.

În mod tipic, agențiile de guvernământ nu își creează proprii algoritmi, ci îi achiziționează de la companiile private care se ocupă cu așa ceva. Asta înseamnă că doar creatorii și, într-o măsură limitată, și cumpărătorii au habar despre modul în care iau decizii sistemele de inteligență artificială. Astfel, există un risc care provine din faptul că nu există standarde și măsuri stabilite pe care aceste mecanisme trebuie să le respecte. În acest sens, devine periculoasă integrarea lor în sistemele de justiție. Căci aceste unelte riscă să nu se supună legilor, diminuând respectarea drepturilor individuale.

Rețelele neurale au la bază un algoritm de învățare care funcționează într-un mod asemănător creierului uman. Din acest motiv, modul în care ele funcționează este opac. Acest lucru se datorează faptului că ele nu pot fi programate cu exactitate și realizează conexiuni proprii. În acest context, e de la sine înțeles că e dificil de determinat criteriile pe care le iau în calcul și devine astfel dificil de stabilit dacă decizia pe care ele o dau este una justificată, corectă.

Acest fapt îngreunează munca judecătorilor care trebuie să ia o decizie informată și să se bazeze și pe rezultatele acestor mecanisme. Integrarea sistemelor de inteligență artificială în curțile de judecată nu este un lucru prea îndepărtat și prezintă două posibile cărări pentru justiția criminală: fie permit orbește implementarea tehnologiei, fie se găsește o modalitate de a analiza și evalua algoritmii, astfel încât procesele și procedurile vor permite examinarea acestor unelte cu care judecătorii trebuie să lucreze cot la cot.