04 mai 2017 | 12:26

Cum vor patru tineri români să ne ferească de cancerul de piele

ACTUALITATE
Cum vor patru tineri români să ne ferească de cancerul de piele

Cancerul de piele este una dintre cele mai răspândite forme ale bolii necruțătoare, dar patru tineri români propun o soluție de prevenire.

Sunee UV este proiectul despre care vorbim, iar în spatele acestuia se află Cristian Băjenaru, project manager, Liliana Bărbulescu, hardware developer, Dan Vornicu, software și web developer și Andrei Drimba, UX designer. Cristian a pus bazele proiectului în 2016, iar primul prototip creat de aceștia a apărut în luna august a anului trecut, pe fondul observațiilor făcute cu privire la obiceiurile nesănătoase ale oamenilor cu privire la statul la soare.

În ce constă prototipul, însă? Echipa Sunee UV a realizat o șapcă personalizabilă care poate fi purtată de copii. În timpul purtării, senzorii integrați în aceasta colectează date despre expunerea la soare și la razele ultraviolete, iar în urma cuantificării acestor informații, șapca va trimite date către o aplicație de smartphone instalată pe telefonul părinților. Aceștia vor fi informați cu ajutorul statisticilor, dar vor primi și recomandări cu privire la statul la soare al copiilor.

Lucrurile sunt aproape gata, iar Sunee UV speră să obțină finanțarea necesară prin intermediul unui efort de crowdfunding, care ar trebui să se lanseze spre finalul acestei primăveri. Startup-ul românesc face parte din programul InnovationLabs, iar cel mai important țel al acestora este conștientizarea cancerului de piele, dar și prevenirea incidenței acestuia.

Conform site-ului Sunee UV, unde puteți găsi detalii despre proiect, 5,5 milioane de noi cazuri de cancer de piele sunt raportate în fiecare an, iar o dată la fiecare 54 de minute, o persoană moare din cauza melanomului, așa cum mai este cunoscut cancerul de piele, unul dintre cele mai severe tipuri de cancer.