28 mai 2017 | 18:00

Cum te poți proteja pe internet: Sfaturi simple pentru siguranța ta

ACTUALITATE
Cum te poți proteja pe internet: Sfaturi simple pentru siguranța ta

Mediul online este plin de hackeri care pot obține accesul la contul tău fără prea mari bătăi de cap, motiv pentru care trebuie să știi câteva trucuri simple care să îți protejeze identitatea pe internet.

Câteodată un simplu paragraf cu informațiile tale pe care le postezi online poate fi suficient ca un hacker priceput să obțină accesul la contul tău. Nu poți fi niciodată prea sigur când vine vorba de confidențialitatea ta și, ceea ce mulți nu realizează, este că identitatea ta este mai mult decât un act de identitate și permisul de conducător auto- este numele animalului de companie și  ziua de naștere. Identitatea ta poate fi un lucru simplu precum locul în care te afli și numele tău de familie.

Nu vei fi 100% în siguranță în mediul online, dar asta nu înseamnă că nu poți face tot ce îți stă în putere pentru a ajunge la un 99%. În cele ce urmează îți prezentăm câteva sfaturi utile pentru siguranța ta.

Nu folosi parole personale

Când te folosești de numele animalelor de companie, de ziua de naștere, aniversări, practic faci treaba foarte simplă pentru un hacker, fie el începător sau inițiat. Cel mai bine ar fi să te folosești de o combinație scurtă și aleatorie de cifre și litere. Deși îți va fi mai greu de memorat (și sugestia ar fi să o notați pe o foaie de hârtie până când o veți ține minte, iar apoi să o aruncați), contul tău nu va fi spart cu ușurință.

Limitează accesul la contul online

Este tentant să permiți accesul oricui pe profilul tău, unde postezi detalii legate de viața ta, mai ales că simți că ai fani și că lumea te apreciază. Dar, dacă deschizi publicului larg accesul la profilul tău de pe rețelele de socializare, riști ca o persoană cu intenții rele să se folosească de informațiile tale împotriva ta. Pentru a bloca accesul unei persoane sau a unui grup de persoane pe profilul tău, tot ce trebuie să faci este să intri în setările paginii, la confidențialitate și să alegi cine poate vedea postările tale.

Protejează-te de scamatoriile din mediul online

Scamatoriile sau înșelătoriile din mediul online sunt foarte comune și oamenii cad în plasă mai des decât ai crede. Dacă un profil din lista ta îți cere accesul la contul tău bancar sau la alte informații personale, invocând tot soiul de motive, nu le oferi aceste date personale până când nu sunteți sigur că cererea sa este legitimă, notează latesthackingnews.com. Același lucru este valabil și în cazul unui număr care te contactează la telefon și îți cere bani sau date personale, invocând motive aleatorii (o rudă îndepărtată, un accident grav și așa mai departe). În plus, dacă nu știți cum să procedați într-o situație, nu vă temeți să cereți ajutorul și vă puteți folosi de Google pentru a vă documenta.