18 sept. 2017 | 16:00

Cum știi dacă ai backup în cloud la iPhone și Android

TUTORIALE
Cum știi dacă ai backup în cloud la iPhone și Android

Dacă ți-ai pierdut telefonul, l-ai spart sau ți-a fost furat, ar fi bine să ai în vedere cum știi dacă ai backup în cloud la iPhone și Android.

Vânzările de smartphone-uri au crescut semnificativ în ultimii ani, în defavoarea vânzărilor de laptopuri și desktopuri. Cea mai parte a activităților pe care le întreprindem online, au loc în 2017 prin intermediul telefonului sau, în cel mai rău caz, al unei tablete. În această situație, utilitatea unui PC sau Mac nu mai este foarte evidentă.

Asta înseamnă un singur lucru. Chiar și cei al căror domeniu de activitate implică utilizarea unui computer în cea mai mare parte a timpului, nu și-au conectat niciodată telefonul la notebook. În mod uzual, nici nu este nevoie să faci un astfel de gest. Problemele apar când îți strici telefonul sau acesta devine brusc indisponibil și ți-ai pierdut toate pozele din vacanță, lista de contacte adunate în cinci ani și o evidență a tuturor aplicațiilor care între timp au devenit indisponibile. backup iCloud

Concluzia este una cât se poate de simplă. Indiferent cât de mult evoluează tehnologia și cât de dependenți am devenit de gadgeturile din buzunar, copiile de siguranță sunt mai relevante ca niciodată. În plus, luând în calcul numărul surprinzător de opțiuni pentru a realiza un backup, este aproape absurd să îți mai pierzi datele de pe mobil în 2017.

Lăsând însă teoria la o parte, prea puțini dintre noi își trec în calendar realizarea săptămânală sau lunară a unui backup. Atunci, mai rămân opțiunile automate. Majoritatea terminalelor actuale includ un mecanism automat pentru realizarea unei copii de siguranță, dacă nu ți-ai făcut un scop în viață din a-l dezactiva.

Pornind de la această premisă, ar fi bine să înveți cum știi dacă ai backup în cloud la iPhone și Android. Astfel, chiar și dacă ai rămas fără telefon, poți dormi liniștit, deoarece lista de contacte nu s-a pierdut pentru totdeauna și cea mai mare parte dintre fotografiile pe care le-ai avut pe smartphone sunt în siguranță. În plus, multe dintre aplicațiile pe care le folosești în mod uzual, precum WhatsApp, includ opțiunea realizării unui backup în cloud, dacă nu ai dezactivat-o.backup icloud.com

Cum știi dacă ai backup în cloud la iPhone

Când pornești pentru prima oară un smartphone nou, indiferent dacă vorbim de un iPhone sau Android, acesta îți dă opțiunea să te autentifici cu contul tău Google sau Apple. Imediat după, ți se oferă opțiunea restaurării unei copii de siguranță pe care o ai pe iCloud sau Google Drive. Înainte să rămâi uimit că un astfel de backup nu există, este important să ai în vedere cum știi dacă ai backup în cloud la iPhone și Android.

Majoritatea posesorilor de iPhone sunt implicit utilizatori de iCloud. Apple îți oferă 5GB de spațiu gratuit în cloud. Acel volum de spațiu este suficient în majoritatea scenariilor. Opțional, poți plăti un euro pe lună pentru a beneficia de 50GB de spațiu. Din momentul în care ți-ai introdus contul tău pe aparat, orice iPhone, iPad sau iPod Touch încearcă să-și facă automat un backup, dacă gadgetul este conectat la Wi-Fi și e pus la încărcat. Nu trebuie să faci nimic altceva. Totul este automat. 

Ocazional însă, ar fi bine să verifici dacă ai un backup recent pe iCloud. În cazul fericit în care te mai afli în posesia iDevice-ului cu pricina, intra în Configurări, fă un tap pe numele tău de utilizator iCloud în partea de sus a meniului și un tap suplimentar pe iCloud. Imediat ar trebui să vezi o listă de servicii activate și dezactivate ce comunică cu serverele gigantului din Cupertino. Din această listă te interesează Backup. Cu un pic de noroc, ar trebui să întâmpini o fereastră precum cea de mai sus. prin care ți se aduce la cunoștință că cea mai recentă copie de siguranță a fost efectuată cu mai puțin de 24 de ore în urmă.

Acesta este însă cazul fericit. De cele mai multe ori, te gândești să verifici dacă există vreun backup atunci când nu mai ai telefon. Într-un astfel de set de circumstanțe, du-te pe iCloud.com de pe orice browser și autentifică-te cu numele de utilizator și parola aferente contului tău Apple. În colțul din dreapta jos, fă click pe Settings sau Configurări. Pe o bară colorată precum cea din captura de mai sus, ar trebui să vezi un spațiu ocupat de backup-uri. Din păcate, din această interfață, nu ai nici o idee cât de recentă este copia sau copiile de siguranță din spatele acelui cuvânt – Backup. Important este că există.

O schemă mai detaliată a backup-urilor, precum cea din captura de mai jos, cu dimensiune și dată de execuție poți vedea doar în utilitarul iCloud. Acesta este inclus nativ pe sistemele Apple în System Preferences la iCloud. Cu un click pe Manage în dreapta jos, vezi exact care este situația copiilor tale de siguranță din iCloud.

Pentru a face exact același lucru pe Windows, trebuie să-ți descarci utilitarul iCloud de la această adresă. Instalarea este cât se poate de facilă și nu trebuie decât să te autentifici la final pentru a începe să-ți sincronizezi datele pe pe PC cu iCloud sau pentru a-ți vedea backup-urile, la fel ca mai jos.Cum stii cand dacă ai backup în cloud la Android și iPhone

Cum știi dacă ai backup în cloud la Android

Întregul proces este semnificativ mai simplu pentru posesorii de smartphone-uri cu platforma Google. Folosind orice computer, deschide un browser de internet și accesează drive.google.com. Autentifică-te cu același nume de utilizator și parolă pe care le-ai avut pe terminalul Android pe care vrei să-l verifici. E bine de reținut că această verificare poate fi efectuată indiferent dacă respectivul dispozitiv mai este sau nu în posesia ta.

Din interfața Google Drive similară cu cea din captura de mai jos, te interesează secțiunea Backups din stânga. Cu un click, ar trebui să vezi o listă în care este trecută cea mai recentă copie de siguranță a terminalului tău, cu data aferentă în care a fost efectuată. La fel ca la iDevice-uri, un astfel de backup nu poate fi restaurat decât în momentul configurării inițiale a unui telefon sau după ce a aparatul a fost resetat complet și readus la configurările din fabrică.

Din păcate, nu am văzut butonul Backups în interfața aplicației Google Drive pentru mobile, doar pe web. Un alt aspect important vizavi de aceste copii de siguranță ține de faptul că sunt șterse automat după două luni, dacă nu le-ai restaurat sau nu le-ai înlocuit cu altele noi. Un backup la Android se realizează automat, din momentul în care te-ai autentificat cu contul tău Google în momentul configurării inițiale ale aparatului. Ca bonus, gigantul din Mountain View nu te restricționează să restaurezi un backup făcut pe Samsung doar pe un smartphone Samsung. Atâta timp cât vorbim de Android, restaurarea se efectuează de pe orice pe orice telefon, tabletă sau chiar și TV cu Android TV.

Backup Google Drive Android

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele