06 feb. 2017 | 10:57

Cum se reflectă efectele poluării în prețurile creveților

ACTUALITATE
Cum se reflectă efectele poluării în prețurile creveților

Poluarea este un fenomen cât se poate de real și de actual, ce afectează extrem de mult comunitățile subacvatice.

Nivelul scăzut de oxigen din apă este o problemă foarte mare pentru viețuitoarele din adâncuri. Dacă oxigenul scade sub concentrația de 2 mg/ litru, zona este considerată una hipoxică, aceasta putând fi influențată de poluarea provenită din agricultură, spre exemplu. Hipoxia are efect asupra vieții marine, fiind foarte relevantă pentru pescari: nivelul scăzut de oxigen dintr-un mediu întârzie dezvoltarea organismelor, astfel că populațiile ajung să aibă un număr redus de indivizi.

Un raport de cercetare publicat în jurnalul PNAS folosește o nouă metodă pentru a cuantifica impactul economic al poluării. Această metodă ar putea deveni o unealtă mai bună pentru înțelegerea costurilor și beneficiilor diverselor metode de control pentru poluare.

Martin D. Smith, liderul echipei de cercetare, de la Duke University, a analizat alături de colegii săi date din Golful Mexic, unde are loc cea mai mare hipoxie sezonieră, îndeosebi vara. Zona este importantă pentru pescuitul de creveți, ceea ce ar trebui să arate și efectele hipoxiei, arată arstechnica.com.

În prețurile creveților se reflectă efectele produse de poluarea apei: populațiile de creveți din zonele hipoxice au indivizi mai mici, ceea ce face ca indivizii mari să fie mai rari și mai scumpi. Pentru ca echipa să vadă dacă așteptările lor se confirmă, aceștia au analizat prețurile creveților între 1990 și 2010, la intervale lunare. Aceștia au descoperit o corelație puternică între prețuri și hipoxie. Când fenomenul ajungea la un maximum, asta se reflecta în prețurile creveților mari, în timp ce creveții mici aveau prețuri reduse.

Descoperirile sunt destul de însemnate. Metoda este aplicabilă și în alte zone decât Golful Mexic, pentru a fi determinat impactul hipoxiei, dar și al altor probleme legate de mediu. Echipa mai are însă mult de lucrat pentru a putea oferi uneltele complete cu privire la combaterea hipoxiei.