20 oct. 2017 | 12:46

Cum repari Windows 10 dacă îți face probleme și nu vrei să-l reinstalezi

ACTUALITATE
Cum repari Windows 10 dacă îți face probleme și nu vrei să-l reinstalezi

Ca multe alte sisteme de operare ieșite din Redmond, cel mai recent Windows nu este perfect. De aceea, ar fi bine să știi cum repari Windows 10.

Deși avem parte de actualizări importante lansate la intervale regulate de timp, Windows 10 are mari șanse să fie ultimul Windows lansat vreodată. Orice versiuni ulterioare ale sistemului de operare vor fi oferite ca actualizări gratuite. În această categorie intră Anniversary Update, Creators Update sau Fall Creators Update.

Indiferent dacă va fi sau nu ultimul Windows, e bine să ai în vedere cum repari Windows 10. Acesta incorporează o serie de unelte utile la care poți apela dacă simți că nu mai este la fel de ”sprinten ca în tinerețe” sau dacă îți afișează niște mesaje ciudate de eroare și ești convins că nu este virusat. La fel de probabil, s-ar putea să întâmpini difcultăți cu PC-ul după ce l-ai devirusat de un ransomware sau alt tip de infecție periculoasă. Important este să știi că, atâta timp cât mai pornește, un PC cu Windows 10 poate reveni pe picioare fără să-ți pierzi datele.

sfc-scannow-found-corruption

Primul pas pe care trebuie să-l faci este să pornești o fereastră de CMD pentru a rula câteva comenzi de DOS. Apasă pe butonul de Start, scrie CMD, fă click dreapta pe primul rezultat – Command Prompt și alege să-l rulezi ca Administrator (Run as Admin). Pe un fond negru, în noua fereastră, tastează ”SFC /scannow” fără ghilimele. SFC sau System File Checker va verifica integritatea fișierelor tale de sistem și va încerca să le înlocuiască automat cu unele originale. Dacă la final afli că procesul s-a finalizat cu identificarea unor fișiere corupte ce nu au putut fi înlocuite, treci mai departe.

În aceeași fereastră de Command Prompt, poți utiliza un instrument de sistem introdus în Windows 8. Acesta este intitulat Deployment Imaging Service and Management (DISM). Uneori, când apelezi la DISM, s-ar putea să ai nevoie de stick-ul USB sau DVD-ul pe care l-ai folosit la instalarea sistemului de operare, dar nu este obligatoriu.

Dacă ai găsit o eroare la rularea SFC și nu a fost remediată, în aceeași fereastră tastează ”dism /online /cleanup-image /RestoreHealth” fără ghilimele. Procesul poate dura aproximativ 15 minute, dar are mici șanse să lase vreo eroare în urmă. Dacă acest lucru se întâmplă totuși, repară-ți instalarea de Windows printr-un update folosind Media Creation Tool de la Microsoft.

Windows 10 media creation tool

Microsoft oferă gratuit la această adresă un instrument de upgrade pentru orice sistem care rulează Windows 7 sau mai nou. Intitulat Media Creation Tool, același progrămel îți poate crea un Stick USB sau DVD cu cea mai recentă versiune de Windows lansată de Microsoft. Dacă vrei să-ți repari PC-ul fără să pierzi datele sau programele instalate, optează pentru prima variantă. Lasă bifat ”Upgrade this PC now”, apasă pe Next și încarcă-te cu răbdare. În funcție de configurația ta hardware, procesul poate dura între 45 de minute și o oră și jumătate. În acest timp, se va descărca kitul de instalare pentru Windows 10 de la Microsoft și computerul va fi restartat de câteva ori. Important este că la final vei avea un sistem funcțional.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele