Cum plănuiește un oraș european să scape de mașini până în 2019

Cum plănuiește un oraș european să scape de mașini până în 2019

Orașele sunt sufocate de mașini în ultimii ani, dar unele orașe înțeleg asta și vor să își transforme aspectul cât mai rapid.

În timp ce unii sunt preocupați de cele mai frumoase balcoane din oraș, alții au scopuri mult mai mărețe: în Oslo, capitala Norvegiei, se desfășoară un program destul de ambițios, care a pornit în 2015, scopul acestuia fiind să fie eliminate mașinile din centrul orașului în patru ani.

Reușita unui asemenea plan implică eforturi pe mai multe planuri. Astfel, până la sfârșitul acestui an, din centrul orașului vor fi eliminate toate parcările de pe stradă, creându-se spații utile pentru pietoni și cicliști.

”Am decis să transformăm condusul aici într-o activitate dificilă”, spune Liv Jorun Andenes de la Oslo Agency of Cycling. Vizionarii proiectului sunt conștienți că există zone unde este nevoie de mașini de aprovizionare, care vor beneficia de anumite locuri de parcare și care vor rămâne, totuși, accesibile.

Oslo nu are o reputație ca oraș prietenos și accesibil pentru cicliști, dar lucrurile se schimbă. Există chiar și un trend de popularitate ascendentă pe timpul iernii, care nu este foarte prietenoasă în zonă.

Transportul în comun beneficiază de îmbunătățiri, de asemenea. Autobuzele din centru sunt noi și au patru uși, astfel încât urcarea și coborârea să se desfășoare rapid. ”Dacă autobuzul stă prea mult în fiecare stație, atunci vom prefera mașina”, spune Frode Hvattum, directorul companiei de transport public, Ruter. O aplicație pentru telefoane îți permite să cumperi rapid abonamente de metrou, de asemenea, scrie inverse.com.

Sistemul de bike-sharing a devenit extrem de popular în oraș, iar recent a beneficiat de îmbunătățiri, fiind aduse biciclete mult mai ușoare și fiind instalate mai multe spații de închiriere. Astfel, în doar patru luni de la aceste modificări, bicicletele au fost închiriate de peste un milion de ori.

Citește și: