19 feb. 2017 | 15:00

Cum afli cine îți folosește calculatorul când nu ești prin preajmă

TUTORIALE
Cum afli cine îți folosește calculatorul când nu ești prin preajmă

Dacă vrei să știi cum afli cine îți folosește calculatorul atunci când nu ești acasă, trebuie să te bazezi doar pe una din funcțiile standard ale Windows.

Se întâmplă uneori să fim nevoiți să împărțim același calculator cu altcineva și să îi dăm parola de login, iar mai apoi uităm să o schimbăm sau mergem pe încredere, convinși că nu ne va fi accesat PC-ul ulterior. Firește, din punct de vedere al securității, a-ți da parola de la PC altcuiva este o bilă neagră destul de mare, dar trecem peste asta.

Cum afli cine îți folosește calculatorul: Event Viewer

Pentru a afla dacă cineva îți folosește calculatorul fără știrea ta, poți să te bazezi pe o funcție existentă în Windows, Event Viewer, scrie fossbytes.com. Aceasta este folositoare pentru urmărirea sistemului, pentru avertizări și pentru alte informații, dar este puțin cunoscută publicului larg.

Atunci când pornești o aplicație în Windows, aceasta apare în logul de evenimente al aplicației Event Viewer. Tot aici apar și schimbări ale setărilor de securitate, probleme cu driverele sau cu componentele calculatorului. Pe scurt, este o bază de date care ține seama de toate activitățile calculatorului tău.

Cum lansezi Event Viewer

Pentru a porni Event Viewer, poți să navighezi în Control Panel. Aici, va trebui să apeși pe opțiunea System and Security. În secțiunea Administrative Tools, va trebui să dai click pe opțiunea View event logs, iar aplicația Event Viewer se va deschide.

În Windows 10, poți să cauți direct în bara Start ”Event Viewer”, iar aplicația va apărea în lista de sugestii. Un alt mod de a deschide această aplicație este prin intermediul unei căsuțe Run. Apasă combinația de taste Windows + R, iar în căsuța care se deschide, tastează eventvwr și apasă OK.

Cum afli cine îți folosește calculatorul fără știrea ta

După ce s-a deschis Event Viewer, pentru a afla dacă ți se folosește calculatorul când nu ești în preajmă, va trebui să navighezi în tabul Windows Logs -> System. Va dura câteva secunde până ce lista să fie disponibilă, în funcție de câte evenimente trebuie afișate.

Cum afli cine îți folosește calculatorul

De aici, poți să apeși pe orice rând din coloana de pe mijloc pentru a vedea mai multe informații cu privire la evenimentul respectiv. Vei vedea că sunt sute sau mii de astfel de intrări și nu toate sunt relevante. De aceea, trebuie să sortăm aceste date, iar pentru asta vom aplica un filtru.

Pentru a face asta, apasă pe opțiunea Filter Current Log, aflată în partea din dreapta a aplicației. Apoi, asigură-te că în fereastra care se deschide, filtrul este configurat să arate evenimentele de la System, iar că în câmpul de utilizatori, este selectată opțiunea <All Users>. Cel de-al treilea pas pentru filtrare necesită să tastezi 6005, 6006 în căsuța indicată.

Cum afli cine îți folosește calculatorul

Codul 6005 este cel de identificare pentru pornirea logului, implicit a calculatorului, iar codul 6006 indică oprirea logului și evident, a calculatorului.

Cum afli cine îți folosește calculatorul

În zona de mijloc a aplicației vei putea sorta evenimentele în funcție de dată și oră, astfel încât să vezi când a pornit și când a fost închis calculatorul. Prin această metodă, îți vei putea da seama dacă cineva ți-a folosit calculatorul fără să știi.