27 ian. 2017 | 11:35

Ceasul Apocalipsei este mai aproape de miezul nopții

ACTUALITATE
Ceasul Apocalipsei este mai aproape de miezul nopții

Ceasul Apocalipsei s-a apropiat și s-a îndepărtat constant de miezul nopții, încă de la început, iar acum este mai aproape de ”fix” ca niciodată.

Ceasul Apocalipsei este o invenție creată de Buletin of the Atomic Scientists, în 1947, iar acesta a fost ”potrivit” la 23:53, atunci când a fost dezvăluit pentru prima dată. Pe măsură ce acest ceas se apropie de miezul nopții, planeta este mai aproape de un dezastru global.

La origini, ceasul a reprezentat o aluzie cu privire la pericolul unui conflict nuclear global, pe fondul Războiului Rece. Cu toate acestea, în ultimii ani, ceasul a început să fie folosit și pentru alte evenimente ce ne amenință, cum ar fi încălzirea globală sau alte provocări științifice.

Ultima ajustare a ceasului fusese făcută în 2015, atunci când ceasul arăta 23:57. Atunci, ceasul a fost potrivit pe fondul îngrijorărilor cu privire la lipsa unor acțiuni politice globale cu privire la încălzirea climatică, dar și pe fondul modernizării armelor nucleare pe care Rusia și Statele Unite le dețin.

Acum, ceasul arată 23:57:30, o ajustare de o jumătate de secundă fiind făcută în urmă cu doar câteva zile. Ceasul Apocalipsei nu a arătat niciodată, până acum, o oră care să folosească o jumătate de minut. Pe de altă parte, această ajustare este cea mai apropiată de miezul nopții începând cu 1953 încoace. Graficul de mai jos arată toate ajustările făcute de-a lungul timpului. Cea mai apropiată oră de miezul nopții a fost 23:58, iar cea mai îndepărtată, 23:43:

ceasul apocalipsei

Acum, ajustarea ceasului a fost făcută datorită creșterii curentelor naționaliste în diverse țări din lume, datorită comentariilor făcute de președintele Statelor Unite, Donald Trump, cu privire la armele nucleare și datorită riscului unei noi curse a înarmării. De asemenea, există și noi neîncrederi în consensul științific cu privire la încălzirea globală, provenite din direcția administrației Trump, arată gizmodo.com.