18 nov. 2017 | 15:43

De ce vrei să plătești cash și nu cu cardul

ACTUALITATE
De ce vrei să plătești cash și nu cu cardul

eMAG susține că 30% din plățile de Black Friday au fost cu cardul. Un studiu îți arată de ce oamenii preferă cashul mai mult.

[related]

Sunt oameni care au rămas pe stil vechi și încă preferă să plătească doar cu bani din portofel pentru diverse cumpărături sau să achite facturi. Chiar dacă în România Black Friday, mai ales prin eMAG, a ridicat cota cardului, e încă o metodă minoritară.

Trasparența cheltuielilor depinde de modul de plată utilizat: numerar, carduri cu o singură funcție sau carduri cu mai multe funcții, care-ți oferă programe de bonus, identificarea utilizatorului sau altele. Un studiu arată că plata cash predomină, contrar statisticilor și dorințelor pe care le au magazinele, comparativ cu tranzacțiile efectuate cu cele două tipuri de card la un loc.

Estimările actuale arată că aproximativ trei miliarde de carduri inteligente vor fi emise pe tot globul în 2017. Cardurile inteligente combină în mod convenabil funcția de plată cu alte tipuri de funcționalități. Începând cu anul 2000, numărul cardurilor utilizate de oameni a crescut cu 20% pe an și se pare că nu e de ajuns.

Intrigați de acest boom, cercetători de la Universitatea din Köln și de la Alpen-Adria-Universität Klagenfurt au examinat efectul pe care aceste metode de plată le are asupra clienților. Astfel, persoanele care plătesc cu cardul, cum ar fi când vor să prindă repede reducerile de Black Friday de la eMAG sau alte magazine, au o evidență mai puțin exactă a sumei plătite, decât persoanele care își plătesc factura cu numerar, iar persoanele care utilizează funcțiile de non-plată ale cardului multifuncțional sunt mai puțin susceptibile de a-și aminti detaliile tranzacției cu exactitate.

[readmore]

Potrivit autorilor studiului, aceste rezultate sunt relevante pentru bunăstarea financiară a tuturor. Astfel, o amintire exactă a cheltuielilor din trecut are un efect asupra dorinței de a cheltui bani în viitor. E drept, când faci cumpărăturile, achiți facturi sau altele și plătești direct cu cardul, e mai greu să claculezi câți bani ai cheltuit de pe card, asta dacă nu îți accesezi datele cardului de pe telefon. Cu plata numerar, știi exact cât ai avut și cu cât ai rămas. Asta te poate face însă să pierzi reduceri în perioade cheie, cum ar fi de Black Friday. De unde și miza eMAG pe aplicația mobilă și pe stocarea cardului în cont.