09 mai 2017 | 14:50

Acest robot realizează o operație dificilă cu mai multă precizie, ca un chirurg experimentat

ȘTIINȚĂ
Acest robot realizează o operație dificilă cu mai multă precizie, ca un chirurg experimentat

Chirurgii s-au folosit de un robot performant pentru a realiza o operație dificilă la nivelul ochiului uman, redând vederea pacientului.

Tehnologia își face loc în viețile oamenilor tot mai mult, dar importanța ei cea mai mare se observă în domeniul medicinei. De această dată, un robot a realizat pentru prima dată o operație complicată la nivelul ochiului uman, care avea scopul de a îndepărta o membrană fină crescută pe suprafața retinei. Această creștere obturează vederea pacientului și, dacă nu este tratată, duce la orbire.

Deși în mod normal chirurgii realizează această operație delicată de la nivelul ochiului pe cont propriu, adică fără un ajutor din partea roboților, pe viitor am putea vedea mai multe astfel de intervenții chirurgicale robotizate, din simplul motiv că tehnologia ar putea avea o precizie mult mai mare, precizie la care nici cei mai buni chirurgi din lume nu pot ajunge nici după o viață de muncă în acest sens.

Spre exemplu, dată fiind natura delicată a retinei și a îngustimii deschiderii în care medicii operează, chiar și cei mai buni chirurgi ar putea pune în primejdie sănătatea pacientului. Astfel, ei pot tăia mai mult decât este necesar și pot cauza hemoragii și cicatrici pe suprafața ochilor, potrivit Live Science. În plus, există numeroși factori care pot influența acuratețea cu care un chirurg realizează tăietura.

Robotul acționează ca o mână mecanică. Acesta are încorporate șapte motoare independente care pot realiza mișcări precise, de până la un micron. Robotul operează în interiorul ochiului printr-o singură gaură care are un diametru de mai puțin de un milimetru. Cu toate acestea, chirurgul se află în permanență în control, folosindu-se de un joystick și de un touchscreen pentru a manevra robotul, în timp ce monitorizează mișcările printr-un microscop.

Specialiștii au testat operația de îndepărtare a membranei de la nivelul retinei pe 12 pacienți: șase dintre aceștia au fost operați cu ajutorul procedurii tradiționale, iar ceilalți șase au fost operați prin intermediul tehnicii robotice. Pacienții care au fost operați cu ajutorul robotului prezentau mai puține hemoragii și afecțiuni ulterioare ale retinei.

Succesul este cu atât mai mare cu cât înțelegem natura și finețea pe care o presupune operația dificilă. Membrana care crește pe suprafața retinei are o grosime de 10 microni, iar îndepărtarea ei este un proces prea complicat și riscant și sunt foarte puțini medici care dispun de o asemenea precizie cât să ducă la îndeplinire procedura fără a pune în pericol sănătatea pacientului.