16 mai 2017 | 14:06

Această planetă ar putea fi un loc propice pentru dezvoltarea vieții extraterestre

ȘTIINȚĂ
Această planetă ar putea fi un loc propice pentru dezvoltarea vieții extraterestre

Un al doilea Pământ ar putea orbita în preajma celei mai apropiate stele vecine și, conform noilor simulări, aceasta ar putea fi un loc propice pentru dezvoltarea vieții.

Proxima b este o planetă pietroasă cu o dimensiune aproximativă cu cea a Pământului și orbitează în jurul stelei centrale (Soarele), în zona locuibilă, adică unde, teoretic, nu e prea cald, dar nici prea rece. Mai mult, poziția planetei ne arată că aceasta s-ar putea afla într-un loc propice dezvoltării lacurilor și râurilor, aflându-se la doar 25 de trilioane de mile depărtare de noi.

Sună foarte bine, dar înainte de a ne entuziasma prea tare, trebuie să știm câteva lucruri aparte despre Proxima b. Nu știm dacă are atmosferă sau apă, ceea ce înseamnă că nu știm nici care este temperatura de la suprafața planetei. De asemenea, nu ne este cunoscut dacă aceasta are un câmp magnetic care să-i protejeze atmosfera de furtunile solare violente, potrivit Popular Science.

Pentru a examina toate aceste variante, cercetătorii de la Universitatea Exeter au introdus toate datele despre Proxima b într-un program, Met Office Unified Model, care este folosit pentru a modela schimbările climatice de pe Pământ. În urma acestei analize, echipa de specialiști a ajuns la concluzia că atmosfera noii planete descoperite este asemănătoare celei de pe Terra, dar poate fi și una ceva mai simplă, compusă doar din azot și dioxid de carbon. Asta are implicații serioase și ne arată că Proxima b are o temperatură confortabilă care ar permite existența apei lichide, deci, prin extensie,. și a vieții.

De asemenea, Proxima b, orbitează foarte aproape de steaua ei, ceea ce înseamnă că o parte a ei este mereu expusă la o sursă de lumină, în timp ce cealaltă rămâne în întuneric.

Aceste rezultate sunt, în general, în linie cu ceea ce au sugerat celelalte modele climatice, dar, cu toate acestea, tot nu ne este clar ce se petrece pe această planetă și ce ne poate oferi. De aceea, poate că este încă prea devreme să ne pronunțăm dacă avem de a face cu un Pământ geamăn sau nu.