18 iun. 2017 | 15:00

A fost descoperită cea mai veche planetă din Sistemul Solar

ACTUALITATE
A fost descoperită cea mai veche planetă din Sistemul Solar

Rezultatele unui nou studiu ne arată dovezi cu privire la cea mai veche planetă pe care o găzduiește Sistemul Solar în care trăim.

Numele antic pe care planeta Jupiter l-a căpătat este meritat pe deplin. Potrivit unui nou studiu, Jupiter nu doar că este cea mai mare planetă din sistemul nostru solar, dar este și cea mai veche. O echipă de cercetători de la Lawrence Livermore National Laboratory, din California, și de la Universitatea Munster din Germania a ajuns la concluzia că nucleul planetei Jupiter avea de 20 de ori dimensiunea Pământului, la doar un milion de ani după ce Soarele a luat naștere, acum 4,6 miliarde de ani în urmă.

Echipa de cercetători a ajuns la această concluzie după ce a testat prezența molibdenului și a izotropilor de wolfram în compoziția meteoriților de fier care au căzut pe Pământ. Aceștia au descoperit că rocile conțineau componente din două rezervoare distincte. Una dintre aceste rezerve era alcătuită din materiale care proveneau de pe o altă planetă și care nu se regăseau în cealaltă rezervă. Pe de altă parte, datele provenite din analiza izotropilor de wolfram au arătat că cele două  rezerve de materiale au fost separate timp de 2-3 milioane de ani. În plus, ele au fost separate în primul milion de ani de viață ai sistemului nostru solar, scrie Engadget.

Pentru a clarifica aceste rezultate, echipa a menționat un lucru important, anume că mecanismul care ar putea duce la separarea eficientă a două rezerve, pe o perioadă extinsă de timp, este formarea unei planete-gigant între acestea. Ca urmare a studiului, cercetătorii au susținut că acest gigant este Jupiter. Deși formarea planetei a fost încetinită de-a lungul timpului, aceasta a continuat să se mărească, suficient pentru a crea o barieră permanentă între cele două rezerve.

De asemenea, acest rezultat îi face pe cercetători să creadă că acesta este motivul pentru care nu există niciun super-pământ în apropierea Soarelui, un corp celest care poate fi identificat în alte sisteme solare. Asta ar putea însemna și că ne datorăm existența lui Jupiter, într-o mai mică sau mai mare măsură.