Suntem cu toții fizicieni intuitivi, spun oamenii de știință

de: Andrada Bonea
15 08. 2016

Majoritatea oamenilor sunt destul de pricepuți la a-și proteja viața intuitiv. Putem să ne ferim de un obstacol sau să fugim din fața unei lovituri aproape automat fiindcă al nostru creier realizează în mod constant simulări ale legilor fizice care ne compun mediul înconjurător.

Cel puțin, asta susține un nou studiu, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, a cărui concluzie este că „fiecare om e un fizician intuitiv uimitor”. Metafora a fost desprinsă din universul jocurilor video, în care realitatea e simulată, fie că trebuie să te ferești de accidente, să te strecori printre obstacole sau orice altceva din aceeași gamă. În jocuri, de obicei reacționăm imediat, mai degrabă decât să analizăm toate posibilitățile. Se pare că și creierul uman procedează la fel în viața reală.

„Cred că fiecare om este un fizician intuitiv uimitor, datorită unei vieți de interacțiune cu lumea înconjurătoare și învățării modurilor în care se desfășoară, mai ales ca o consecință a propriei intervenții”, a explicat Jason Fischer, principalul autor al studiului, om de știință la Universitatea Johns Hopkins. Acesta a mai explicat pentru Gizmodo că în aceste contexte, tot creierul desfășoară un proces integrativ, care implică majoritatea regiunilor.

De exemplu, e cunoscut faptul că anumite zone din creier sunt asociate cu funcții specifice. Regiunile Broca și Wernicke, de exemplu, sunt responsabile pentru limbaj, dar tot au nevoie de susținere altor regiuni pentru a procesa informația. Așadar, tot creierul e implicat în fiecare pas pe care îl facem, doar că, în funcție de acțiunea pe care o întreprindem, unele regiuni sunt mai implicate decât altele. Același lucru e valabil și pentru „motorul fizic”.

 

Pentru a fi pus în funcțiune, sunt necesare informații diverse. De exemplu, trebuie incluse forma obiectelor, proprietățile materialelor, localizarea în spațiul tridimensional, momentul observării, precum și variabile precum vântul. Prin urmare, acest motor fizic e ca o rețea subterană a regiunilor cerebrale care lucrează împreună pentru a ne ajuta să navigăm intuitiv în mediul înconjurător.

Fischer și colegii săi au desfășurat patru experimente diferite cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică (IMR) pentru a arăta ce se întâmplă, precis, în creier. În cadrul unuia dintre experimente, de exemplu, le-au cerut subiecților să urmărească videouri cu două bile care interacționau între ele. Acestea erau programate fie să se comporte ca două bile de biliard, fie ca doi oameni care interacționează social. După opt secunde, una dintre bile dispărea, pentru a reveni două secunde mai târziu. Subiecților li s-a cerut să intuiască unde anume va reapărea. Un alt exemplu de joculeț este în clipul de mai jos.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că intuiția noastră fizică e legată de planificarea acțiunilor, în special de abilitățile motorii și de folosirea instrumentelor. Aceștia cred că motivul principal e faptul că cei mici învață modelele fizice ale lumii pe măsură ce își dezvoltă abilitățile motorii.