31 iul. 2016 | 10:14

Studenții români care au câștigat finala Microsoft Imagine Cup 2016 cu un dispozitiv revoluționar

ACTUALITATE
Studenții români care au câștigat finala Microsoft Imagine Cup 2016 cu un dispozitiv revoluționar

Echipa ENTy, reprezentanta României la finala globală Microsoft Imagine Cup 2016 a câștigat locul întâi la categoria Innovation.

Premiul valorează 50.000 de dolari, iar studenții au și șansa să primească titlul de campioni Imagine Cup. Cei trei studenţi ai Universității Politehnice din București, Flavia Oprea, Iulian Mateșică și Cristian Alexandrescu, au dezvoltat un dispozitiv hi-tech de mici dimensiuni care urmărește echilibrul urechii interne și verifică postura coloanei vertebrale în timp real.

Dispozitivul poate fi purtat pe spate sau cap și poate detecta probleme ale urechii interne. De asemenea, enerează date care pot fi utile medicilor în diagnosticarea pacienților cu tulburări de echilibru.

Măsurarea posturii și a echilibrului are un rol important atat pentru validarea aptitudinilor necesare în unele domenii (alpinism, aviație), cât şi din punct de vedere medical, ca metodă de diagnostic pentru o serie de afecțiuni din sfera O.R.L.

În prezent, măsurătorile se fac cu ajutorul unor echipamente voluminoase și costisitoare, probleme pe care prototipul creat de cei trei le elimină din start, obținând aceleași rezultate funcționale.

Dispozitivul, deja folosit de mai mulți medici în cadrul unui program pilot, este compus dintr-o serie de senzori aranjați pe două „bretele”, conectate la un „creier” ce măsoară, înregistrează și interpretează datele și se află într-o cutie de dimensiuni reduse. Dispozitivul este alimentat de baterii și poate fi ușor purtat de pacient chiar și pentru perioade îndelungate. Datele stocate astfel și transmise în cloud pot fi accesate de către utilizator (medic sau pacient) prin intermediul unei interfețe tip „dashboard”, care permite vizualizări și interpretări ale informației.

“Experiența aici este una uimitoare și nu poate fi redată clar prin cuvinte. Imagine Cup a deschis echipei noastre multe drumuri și a validat încă o dată ideea inovativă a ENTy, dar și a valorii studenților români din IT”, a declarat Flavia Oprea – product developer ENTy, imediat după ceremonia de premiere de aseară.

Anual, Imagine Cup premiază cele mai inovatoare și originale proiecte de utilizare a tehnologiei, create și prezentate de elevi și studenți din întreaga lume. Competiția oferă studenților o modalitate de a dobândi noi competențe – tehnice, de afaceri și de design – pentru a-i ajuta să-și transforme ideile creative în realitate. Săptămâna trecută, 35 de echipe și-au prezentat proiectele în fața unui juriu format din MVPs, experți în industrie și angajați ai Microsoft.