ONU dă dreptate cauzei lui Assange. Acesta ar trebui, teoretic, să fie un om liber

de: Horia Despa
05 02. 2016

După zece ani în care Assange a încercat să evite autoritățile americane, britanice și cele suedeze din cauza scandalului Wikileaks și al altor acuzații, australianul și-a pus încrederea în ONU pentru a putea ieși din izolarea ambasadei Ecuadorului din Londra.

Assange a declarat ieri pe Twitter că dacă rezoluția ONU nu-i va acorda dreptate în cazul de detenție arbitrară, proces pe care acesta l-a intentat împotriva autorităților din trei țări în 2012, australianul se va lăsa arestat de către forțele de poliție britanice. Grupul Dedicat Detențiilor Arbitrare (Working Group on Arbitrary Detainment) din interiorul Organizației Națiunilor Unite și-a dat astăzi sentința asupra cazului lui Assange, considerând că faimosul whistleblower australian ar trebui eliberat iar anumite daune financiare să-i fie plătite.

Grupul ONU a considerat de asemenea că Assange ”a fost privat în mod constant de libertate” atunci când acesta a petrcut o perioadă fiind închis în închisoarea Wandsworth din Marea Britanie, în timpul arestului la domiciliu ce a urmat perioadei de detenție ca apoi să petreacă patru ani în interiorul ambasadei Ecuadorului. ONU cere acum autorităților britanice și suedeze să analizeze cazul și să-i ”pună în aplicare dreptul său de liberă mișcare într-un timp cât mai scurt.”

Cum era de așteptat, Poliția Metropolitană britanică a ignorat decizia ONU, spunând că aceasta nu va schimba cu nimic situația de față: ”Această decizie nu schimbă nimic. Respingem în totalitate orice pretindere că Assange este victima unei forme de detenție arbitrară. Marea Britanie a adus deja în atenția Organizației Națiunilor Unite faptul că va contesta în mod oficial părerea Grupului.”

În alte cuvinte, dacă Assange va ieși azi pe ușa ambasadei Ecuadorului, în secunda doi va fi arestat de poliție, lucru pe care, evident, nu-l va face.

Această situație era oricum predictibilă, iar tot acest mic joc de glezne ascunde, de fapt, regretul lui Assange că nu a reușit să ceară azil într-o țară ca Rusia la timp, așa cum a făcut Snowden, plasându-se singur în arest la domiciliu, atunci când a căutat să ceară azil politic în Ecuador. Deși autoritățile britanice l-ar prefera mai degraba în spatele gratiilor, aceștia, fiind până la urmă englezi, sunt mai mult decât satisfăcuți știind că Assange va putrezi până la urmă într-o casă elegantă din centrul Londrei.