Noul concept de Audi Q3 are un longboard în bara de protecție

de: Andrada Bonea
26 04. 2016

La show-ul auto din Beijing, Audi a prezentat conceptul de mobilitate conectată, bazat pe deja cunoscutul model Q3. 

În orice caz, nu vehiculul în sine a reprezentat partea interesantă, ci mai degrabă ceea ce se află în interiorul său: un longboard electric care se încarcă automat în timp ce se află în bara de protecție din spate. Ideea interesantă e că sistemul de navigare al mașinii calculează dacă ar fi mai eficient să conduci mașina sau să iei longboardul pentru a ajunge la destinație. Dacă îți recomandă longboardul, întâi îți spune unde ar fi bine să parchezi.

Cât despre longboard, pe care cei de la The Verge îl descriu drept o „operă de artă din aluminiu și fibră de carbon”, poate fi utilizat în trei moduri. Poți să mergi cu el cum ai face-o cu un longboard normal, poți scoate ghidonul pentru a-l transforma în scuter sau poți să îl pui în cargo mode și să îl umpli cu lucruri pe care vrei să le cumperi. Apoi, te va urmări complet autonom, bazându-se pe telefonul sau smartwatch-ul cu care îl controlezi. Longboardul merge aproape 12 kilometri la o încărcare și atinge viteza de 29 de kilometri pe oră, ceea ce e destul de remarcabil.

Aparent, mobilitatea e noul trend în industria auto, iar marile companii producătoare de mașini caută metode pentru a-și extinde serviciile mult mai departe de posesia unei mașini individuale. Unele companii experimentează cu sisteme de car sharing, iar altele lucrează la tehnologii de tipul celei prezentate de Audi, care trebuie să recunoaștem că sună și arată foarte bine.

De asemenea, în cadrul aceluiași târg, participanții pot vedea alte trei autovehicule performante de la doi dintre cei mai mari producători din lume. Pe de o parte, avem modelul Porsche 718 Cayman, iar pe de altă partea, avem noile Audi TT RS. După cum scrie și publicația Top Gear, acestea din urmă beneficiază de un motor cu 5 cilindri și o capacitate de 2,5 litri, însă Audi a ales să folosească materiale diferite față de cele din generația anterioară.