Cum poate afla poliția dacă ai provocat un accident din cauza telefonului mobil

Cum poate afla poliția dacă ai provocat un accident din cauza telefonului mobil

Folosirea telefonului mobil la volan este o practică foarte periculoasă. Legislația interzice clar vorbitul la telefon fără un set handsfree, iar trimiterea de SMS-uri încalcă până și regulile de bun simț, însă asta nu îi oprește pe unii șoferi.

Amenzile în România pentru șoferii care vorbesc la telefon sunt de numai 300 de lei, un preț prea mic dacă ne gândim la numărul accidentelor provocate de neatenția la volan.

Un nou dispozitiv i-ar putea descuraja definitiv pe șoferi să mai folosească smartphone-urile în timp ce conduc și, în același timp, i-ar putea ajuta pe polițiști să stabilească mai ușor exact cauzele unor accidente.

Dispozitivul este făcut de compania israeliană Cellebrite, aceeași care a ajutat FBI-ul să decripteze iPhone-ul teororistului din San Bernadino.

Numit de presa din străinătate ”textalyzer” (n.red. – după ”breathalyzer” – alcooltest), dispozitivul ar putea detecta dacă un șofer a folosit telefonul înainte sau în timpul producerii unui accident.

Cei care se tem de siguranța datelor lor trebuie să știe că acest ”textalyzer” nu le va invada intimitatea. Mai exact, dispozitivul creat de compania israeliană ar fi capabil doar să afle dacă șoferul a folosit telefonul, nu și ce făcea pe el mai exact, acele date fiind disponibile numai după ce polițiștii ar obține un mandat.

New York este primul oraș în care ar putea fi folosit acest dispozitiv și se lucrează deja la modificarea legislației, astfel încât șoferii să fie obligați să își dea telefonul la control după ce au fost implicați într-un accident. Dacă vor refuza, atunci conducătorii auto ar putea rămâne fără permis.

Cei care se opun acestei inițiative, susţin că dispozitivul încalcă legea confidenţialităţii, dar având în vedere cât de periculoasă este folosirea smartphone-ului la volan, să se afle când ai folosit telefonul ultima dată e un cost foarte mic.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: