Soluții simple prin care mărești acoperirea rețelei WiFi

Soluții simple prin care mărești acoperirea rețelei WiFi

Conexiunea prin WiFi nu este sfântă și nicidecum nu treci prin zeci de pereți, indiferent cât de bun e routerul. Din fericire, există tot felul de trucuri ca să mărești raza de acțiune.

Când vine vorba de o conexiune bună la Internet prin WiFi, indicat este să alegi cel mai bun router. Dacă te interesează ca semnalul să ajungă pe o rază cât mai mare, important este să te uiți în lista de specificații a dispozitivului după așa ceva.

În final, dacă un router nu este suficient, producătorii mai oferă și alte gadgeturi care prelungesc semnalul până acolo unde ai nevoie. Sunt câteva trucuri de care să ții cont, iar mai jos sunt cinci dintre acestea.

Crește acoperirea rețelei WiFi prin upgrade

Standardul wireless 802.11ac este cel mai nou și mai rapid standard pentru rețele WiFi, asigurând viteze de transfer al datelor de trei ori mai mari decât standardul n. Pentru a putea folosi routerul la capacitate maximă mai este nevoie de o conexiune la Internet de mare viteză (Gigabit), dar și de dispozitive cu placă wireless în noul standard.

Când treci la un router mai bun, trebuie să iei în calcul unul cu viteze de transfer mari și care poate lucra, eventual, în benzile de frecvență 2,4GHz și 5GHz. Te va costa însă undeva la 500 de lei sau mai mult.

Router wireless TP-Link Archer C5 review Playtech (6)

 

Un repetor de semnal crește acoperirea rețelei WiFi

Dispozitivele de acest tip sunt comercializate sub numele „range extendere”, sunt ușor de instalat și ajută la propagarea semnalului wireless primit. Se conectează la priză și, pentru rezultate optime, se poziționează în cel mai îndepărtat punct posibil față de router, dar astfel încât semnalul obținut să fie unul bun, acesta având rolul de a retransmite semnalul primit.

[readmore]

Astfel, cu cât semnalul primit este mai bun, cu atât acoperirea crește. Pentru o utilizare la capacitate optimă a capabilităților range extender-ului, acesta trebuie să aibă aceeași rată de transfer ca routerul.

Se poate crește acoperirea și cu un adaptor powerline

Adaptoarele powerline cu modul WiFi ajută la extinderea rețelei de Internet folosind rețeaua de electricitate, în acele zone ale casei unde routerul nu are acoperire. Avantajul folosirii acestei tehnologii este acela ca rețeaua se poate extinde nelimitat, oriunde există disponibilă o priză, cu fiecare nou adaptor adăugat, fără a împânzi locuința de cabluri. Având modului WiFi încorporat, practic, fiecare adaptor creează un hotspot WiFi pentru conectarea tuturor dispozitivelor la rețeaua wireless.

TP-Link-tl-pa4010-TL-wpa2220-Review-retea-prin-priza-3.jpg

Unele modele integrează și priză, astfel încât utilizatorul să aibă în continuare acces și la electricitate. Pentru a crea o rețea, sunt necesare cel puțin două astfel de dispozitive. Un kit de bază cu două adaptoare costă aproximativ 250 de lei.

Ca să mărești acoperirea, poți înlocui antenele routerului

O soluție la îndemână pentru creșterea ariei de acoperire și a calității semnalului WiFi este înlocuirea antenelor routerului cu o antenă omnidirecțională, cu un câștig de semnal mai mare. Fiind omnidirecțională, ea captează și transmite semnal în toate direcțiile, asigurând o acoperire circulară. Instalarea este foarte ușoară, tot ce trebuie să facă utilizatorul fiind să deconecteze antena din fabrică și să o conecteze pe cea cu un câștig mai mare.

Router wireless TP-Link Archer C5 review Playtech (7)

În final, nu uita de securitatea rețelei

Dacă din punct de vedere tehnologic rețeaua ta e actualizată, nu neglija micile detalii cum ar fi securizarea rețelei. În acest fel eviți consumul de bandă care poate încetini aplicațiile. Totodată, asigură-te că telefonul, cuptorul cu microunde, televizorul sau alte dispozitive electronice din casă nu interferează cu routerul, informează TP-Link.