Slăbește cu ajutorul Google: inteligența artificială care îți numără caloriile
Detaliile legate de inteligența artificială la care lucrează cei de la Google au fost destul de evazive. Pe lângă toate detaliile legate de drone, mașini autonome și alte noutăți demne de filmele SF, gigantul american mai are în plan și dezvoltarea unei inteligențe artificială expertă în…nutriție.
Kevin Murphy, cercetător al Google, a dezvăluit săptămâna aceasta un proiect care folosește algoritmi sofisticați de învățare pentru a analiza fotografii cu mâncare, cu scopul de a estima câte calorii sunt în farfurie. Se numește Im2Calories, și desigur, sistemul nu este încă perfect, dar poate stabili numărul de calorii în raport cu cantitatea din fiecare fel de mâncare, fără a fi nevoie de o imagine cu rezoluție mare. Orice poză de pe Instagram își face treaba, notează PopSci.
Prin acest sistem, Murphy intenționează să simplifice procesul de păstrare a evidenței mâncării consumate, identificând mâncarea fără a fi nevoie să o introducă în aplicație. De asemenea, în eventualitatea în care nu nimerește precis felul de mâncare, poți corecta manual. Murphy, totuși, e optimist, și crede că dacă va funcționa în 30% din cazuri, oamenii vor începe să îl folosească cu încredere. Asta înseamnă că vor fi colectate date suficiente pentru ca aplicația să fie îmbunătățită în timp.
Precum multe aplicații cu învățare profundă, Im2Calories implică analiza vizuală prin măsurarea adâncimii fiecărui pixel din imagine, cu un model de recunoaștere. Im2Calories poate face conexiuni între alimentul recunoscut în imagine și datele calorice din sistem. Dacă sistemul recunoaște un burger, de exemplu, îl recunoaște pentru că pixelii din imagine sunt asemănători celor din alte poze cu burgeri. Chiar dacă, după cum am spus, precizia poate fi îmbunătățită, dezvoltatorul său crede că va avea succes. Ar putea ușura considerabil treaba celor care sunt interesați de propria nutriție și vor să țină o evidență.
Nu se știe exact când va fi valabil sistemul, dar reprezintă un pas important în evoluția Google. Murphy crede că inteligența artificială ar putea fi extinsă mult, în timp. De exemplu, ar putea fi folosită în trafic, pentru a-l analiza și pentru a prezice care ar putea fi locurile de parcare vacante. Tehnologia este aceeași, doar datele ar fi schimbate.